Henkilökohtainen uravalmennus tuo esiin vahvuudet ja valmiudet

Kun omien taitojen soveltuminen työelämän tarpeisiin on hämärän peitossa tai työpaikan saaminen sakkaa, yksilöllinen uravalmennus tuo tilanteeseen valoa ja nostetta.

Epävarmuus ja seisahtuneet tilanteet rassaavat. Mihin kaikkeen osaamiseni sopii? Saanko töitä? Kuinka kauan vellon limbossa ja voisinko tehdä jotakin järkevää tulevaisuuteni hyväksi? Lukuisat Loimun jäsenet, niin opiskelijat, vastavalmistuneet kuin työssä olevat, ovat hakeneet innoitusta ja motivaatiota Loimun henkilökohtaisesta uravalmennuksesta. Kun itsetuntemus paranee ja kiinnostuksenkohteet selkiytyvät, ollaan jo hyvässä vauhdissa. Mielialalla on tapana nousta, kun tilanne liikahtaa ja ihminen huomaa edistävänsä asioita. 

Uravalmennuksen suurin anti oli inspiroituminen, kuvaa filosofian maisteriksi vuosi sitten valmistunut ja vakituista työtä etsivä helsinkiläinen Milka Keinänen, 27. Sama kokemus oli niin ikään helsinkiläisellä luonnontieteiden kandidaatilla Christa Taurolla, 32. Hänelle keskustelussa selvisi, että hänessä voisi olla ainesta esihenkilöksi.

Milka Keinänen kiinnostui valmennuksen jälkeen ympäristö-kasvatuksen ja järjestökentän työmahdollisuuksista.

Työpaikat piilossa

Milka Keinänen oli opiskellut ympäristöekologiaa Helsingin yliopistossa ja kiinnostui kandiopintojen loppuvaiheessa ruoantuotannon vaikutuksesta ympäristöön. 

– Kandiopintojen aikana työskentelin Argentiinassa ilmastojärjestössä ja asuin maaseudulla. Näin yksipuolista viljelykäytäntöä ja tuhoutunutta luonnonympäristöä. Kiinnostuin viljelijöiden oikeuksista ja vallan jakautumisesta ruokajärjestelmässä.

Kestävän kehityksen ja ympäristönmuutoksen maisteriohjelmassa Keinänen erikoistui kestäviin ruokajärjestelmiin ja agroekologiaan. Maisterin paperit saatuaan hänestä tuntui, että hänen alansa työpaikat ovat piilossa. Niitä olisi pitänyt osata kaivaa jostakin. Valmistuminen osui lisäksi korona-aikaan, jolloin verkostoituminen oli haasteellista. Työkokemusta hänellä oli avustavista tehtävistä maatalouden innovaatioita tekevässä hankkeessa sekä järjestöjen varainhankinnasta. Hän oli toiminut muun muassa Suomen luonnonsuojeluliiton ja Unicefin feissarina. Keinänen päätti varata Loimun nettisivujen kautta ajan uravalmentaja Petra Beddalle

Mentorin kanssa eteenpäin

– Hähmäiset ajatukseni kirkastuivat keskustelussa. Istunto oli kertaluontoinen, mutta siinä pohdittiin asioita laajasti. Sain eväitä siihen, miten voin konkreettisesti edistää etenemistä haluamaani suuntaan. Lopuksi tuntui, että löydän vielä työn, jossa kaikki kiinnostukseni alueet voivat yhdistyä luovaan tekemiseen ja ihmisten kanssa olemiseen, mikä on toiveeni.

Keskustelun innoittamana Keinänen kävi Loimun Valmiina työelämään -verkkovalmennuksen ja alkoi etsiä itselleen mentoria. Sellainen löytyi suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestöstä Fingosta. Kyseisen asiantuntijan kanssa on alkamassa mentorointiohjelma, jonka aikana Keinänen haluaa selvittää minkälaista työ olisi järjestökentällä ja olisiko ympäristökasvatuksessa työmahdollisuuksia. Hän on mukana myös ympäristöasiantuntijoiden osuuskunta Universossa ja tekee sitä kautta keikkoja ympäristöalalla. Hänellä on tekeillä on lyhytelokuva suomalaisesta kouluruokailusta kanadalaiselle yliopistolle. 

Christa Tauro löysi motivaation valmistua ja sai laajempaa perspektiiviä työnhakuun.

Itsetunto kohdilleen

Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa opiskeleva Christa Tauro suorittaa paria viimeistä kurssia ja työstää gradua. Hänen erikoistumissuuntanaan on luonnonmaantiede. Takana on rankka, reilun 100 opintopisteen kausi. Tauro on kiristänyt tahtia, sillä opinnot ovat kestäneet lähes kahdeksan vuotta. Se johtuu pääaineen vaihtamisesta ja siitä, että elämässä oli pitkä kausi, jolloin fokus oli hukassa. Lisäksi hän on tehnyt töitä nuorten muodin erikoisliikkeessä.

Tauro kävi oman keskustelunsa Loimun urapalvelupäällikkö Suvi Liikkasen kanssa Zoomin välityksellä lähtökohtanaan kiinnostus konsultin ja erityisasiantuntijan tehtäviin.

– Suvi pyysi minua kertomaan, miten perustelisin kiinnostustani työnantajalle. Puhuimme kaiken muun ohessa myös itsetunnosta ja huijarisyndroomasta. Se tuntuu olevan vallalla luonnontieteilijöiden piirissä. Mietimme, miten saisin kohotettua itsetuntoani, mitkä ovat vahvuuksiani ja miten rohkaistuisin työn hakemiseen. Suvi poimi puheistani yllättäin esihenkilölle sopivia ominaisuuksia, ja sain tukea uskaltaa kehittää itseäni siihen suuntaan.

Sain eväitä siihen, miten voin konkreettisesti edistää etenemistä haluamaani suuntaan.

Tauron seuraava askel on Valmiina työelämään -valmennus. Töitä hakiessa paikoista kilpailevat useita vuosia nuoremmat uraohjukset, joten hän hioo perusteluja valinnoilleen. Tauro kertoo saaneensa uravalmennuksesta tukielementtejä ja motivaatiota.

– Koko opintojen aikana en ole ollut näin motivoitunut pääsemään alani töihin. Asiantuntijan kanssa puhuminen auttoi tosi paljon. Suosittelen uravalmennusta kaikille, jotka kokevat tarvetta keskustella puolueettoman osapuolen kanssa.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)