Kirja-palsta

Sekunnit ennen kaatumista

Hannele Cantell: Sekunnit ennen kaatumista. Tuuma-kustannus, 2022.

Oman tai läheisen vakava sairastuminen ruuhkavuosien keskellä saa elämän peruspilarit järkkymään. Hannele Cantell kuvaa omakohtaisessa romaanissaan, millaista on, kun omalle kohdalle sattuu harvinainen sairaus, joka vie jalat alta ja tuo jatkuvat kivut ja pelot mukanaan, ”tikarimiehen istumaan olkapäälle”. Ympäristökasvattajana hän seuraa luonnon tapahtumia ja samalla suree, ettei pysty entiseen tapaan retkeilemään eikä liikkumaan luonnossa. Maailman piiri pienenee liikuntakyvyn heikkenemisen myötä. Toisaalta hänellä on kyky tehdä hyvin pieniä, tarkkoja havaintoja lähiluonnosta ja mökkipihalta ja iloita niistä. 

Vaikka sairaus vie voimat, se ei tarkoita, että ihmisenä antaisi periksi. Työminä voi pysyä yhtä pätevänä ja osaavana kuin ennenkin, vaikka liikkumisen ja jaksamisen rajoitteet tulevatkin vastaan. Ilo oppilaiden edistymisen seuraamisesta säilyy. 

Kirjassa kuvataan hyvin harvinaisen sairauden hoitopolkua, sairaalaelämää ja yhteiskunnan tarjoamien apuvälineiden saatavuutta. Vakava sairaus muuttaa myös parisuhdetta, perhe-elämää ja sosiaalisia suhteita. Kun itsekään en ole enää nuori, pystyn samaistumaan luopumisen tunteisiin, joita kehon toimintakyvyn muutokset aiheuttavat. Kirja on osoitus rohkeudesta sanoittaa vaikeita tunteita meidän terveempienkin puolesta. Se kertoo moninaisuuden ja erilaisuuden hyväksymisen tarpeesta yhteiskunnassamme. Kuorokaverit, jotka tarjoavat jakkaran sille, joka ei jaksa seisoa esityksen ajan, ovat elämässämme kullan arvoisia, jotta jaksamme elää kukin omien taakkojemme kanssa. 

Sari Autio

Työhyvinvointi, Manka & Manka 2023

Työhyvinvoinnin kehittämiseen kaikille sopivia keinoja 

Työhyvinvointi on Marja-Liisa Mankan ja Marjut Mankan kirjoittama kirja, joka tarjoaa perusteellisen selvityksen työhyvinvoinnista. Paitsi että kirja esittelee työhyvinvoinnin keskeisimmät teoriat, se sisältää myös keinoja työhyvinvoinnin strategiseen kehittämiseen sekä konkreettisia työkaluja koko työyhteisön käyttöön. 

Kirjassa tutustutaan työhyvinvointipääoma-käsitteeseen, joka kokoaa kaikki inhimillisen pääoman ainekset yhteen. Rakennepääoma, sosiaalinen pääoma ja psykologinen pääoma sekä niiden vahvistaminen käydään omissa luvuissaan kattavasti läpi. Kirjasta hyötyvät ennen kaikkea esihenkilö- ja HR-tehtävissä toimivat, mutta se sopii luettavaksi kenelle tahansa työpaikalla.  

Petra Bedda

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)