Kolumni: Jäänaskalit

Korona, häät, mökkireissu, riistakamera, nimipäivä, kotiinpaluu, huoltoyhtiö, kokous, briiffi, jäätilanne, naskalit, teams, kolumni, työvaliokunta – sanat pyörivät päässä suloisena sekamelskana samalla kun yritän valmistautua alkuillan työvaliokunnan etäkokoukseen.

Loimun työvaliokunnan muodostavat hallituksen puheenjohtajisto yhdessä toiminnanjohtajan kanssa. Työvaliokunnan tehtävänä on hallituksen päätösesitysten valmistelu ja muut hallituksen sille valtuuttamat tehtävät. Tänään esityslistalla ovat esimerkiksi perhevapaasijaisuusjärjestelyt, SASKin jäsenyys ja hankkeeseen osallistuminen, vastavalmistuneiden vähimmäispalkkasuositus ja puolen tusinaa muuta asiaa. Odotettavissa on taasen useamman tunnin istuminen kuulokkeet korvilla. Lopulta kokous kesti kolme tuntia.

TVK:n kokouksissa toiminnanjohtaja esittelee asiat ja sitten keskustelemalla etsitään niihin puheenjohtajiston kanta ja sovitaan menettelytavoista. Esimerkiksi mainittu SASKin jäsenyys: hallitus päätti edellisessä kokouksessaan, että jäsenyyttä jatketaan ja loppumassa oleva hanke viedään loppuun. Nyt kokouksessa kuulimme, että seuraavaan hallituksen kokoukseen on tulossa esittelijä SASKista kertomaan uusista hankkeista. Päätimme, että tämä riittää työvaliokunnalle ja että kokouksessa haetaan hallituksen kanta siihen, millaiseen hankkeeseen haluamme osallistua ja onko nyt sellaisia, vai jäämmekö odottamaan sopivaa hanketta.

Kolumni – sekin pitää saada aikaiseksi. Sen kirjoittaminen tuottaa usein hankaluuksia, kun lehti ilmestyy noin kuukautta myöhemmin – ajankohtaiset asiat ovat lehden ilmestyessä jo vanhoja ja tulevaisuutta ei oikein näe. Pitää keksiä jotain kirjoitettavaa ja jotenkin koronan jatkuessa alkaa takki olla aika tyhjä. Mutta niin se varmaan on monella muullakin.

Liiton jäsenyys on kuin työelämän jäänaskalit.

Olen ajoittain pohdiskellut, että miten tai mihin verrata ammattiliittoon kuulumista. Talven aikana, kun olen useaan otteeseen eri medioissa varoitellut jäillä liikkujia, niin mieleen ovat tulleet jäänaskalit. Jäänaskalit ovat aika turha varuste, jos liikkuu kuivalla maalla tai tukevalla jääkannella ja ovathan naskalit myös hiukan ”nolot” kaulassa roikkuessaan. Mutta kun siirtyy liikkumaan tuntemattomille tai ohuille jääkentille, niin jäänaskalit ovat tarpeen. Varsinkin silloin, kun jää pettää. Avannosta kyllä voi päästä ylös ilman naskaleita, mutta vaikeaa se on ja valitettavan monelta se jää tekemättä.

Naskalit helpottavat kummasti avannosta kantavalle jäälle nousemista. Sama se on myös ammattiliittoon kuulumisen kanssa – usein liittoa ei koko jäsenyytensä aikana tarvitse ja se tuntuu turhalta. Mutta kun sen tarve tulee, niin on erittäin hyvä, että liitto on olemassa ja se auttaa. Voi olla, että vaikeuksistaan työelämässä selviää ilman naskaleita eli liittoa, mutta selviäminen on huomattavasti helpompaa liiton avulla. Ja naskalit kaulassa jäällä liikkuessaan on turvallisempi olokin.

Hyvää loppukevättä!

Loimun puheenjohtaja Jouni Vainio pelastautuu avannosta jäänaskalien avulla.
Loimun puheenjohtaja Jouni Vainio harjoitteli avannosta nousemista jäänaskalien avulla.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)