Measurlabs kasvatti kahdesta tohtorista kunnianhimoisia yrittäjiä

Startup-yritykset lähtevät usein liikkeelle ideasta, ja jos asiakkaita alkaa löytyä, haetaan idealle rahoitus. Measurlabs syntyi toisella tavalla – ensin olivat asiakkaat.

Measurlabsin toimitusjohtaja Teemu Myllymäki ja operatiivinen johtaja Kalle Lagerblom tapasivat Helsingin yliopistossa vuonna 2009 ja heillä synkkasi heti. Nopeasti kaverukset pääsivät kesätöihin yliopiston orgaanisen kemian laboratorioon, ja valmistumisen jälkeen kumpikin alkoi tehdä väitöskirjatutkimusta.

– Jatko-opintojen aikana omissa laboratorioissamme ei ollut kaikkia tarvittavia mittalaitteita, joten lähdimme etsimään niitä muualta. Vähitellen autoimme muitakin löytämään sopivia mittauspalveluita, Myllymäki kertoo.

Kalle Lagerblom (vasemmalla) ja Teemu Myllymäki.

Mittausjärjestelyjen viedessä yhä enemmän aikaa he pohtivat, kuinka toimintaa voisi tehostaa, että aikaa jäisi jatko-opintoihin. Kummankin tohtoriksi valmistumisen jälkeen he pystyivät hyppäämään täysipäiväisiksi yrittäjiksi.

– Ensimmäisen työntekijän palkkasimme 2020 keväällä ja siitä lähtien kasvu on ollut kovaa, Lagerblom toteaa.

Rekrytoinnin onnistuminen on elintärkeää

Tänä päivänä Measurlabs tuottaa asiakkailleen mittauspalveluita yli kahdella tuhannella eri menetelmällä yhden luukun periaatteella. Yritys työllistää 20 henkeä ja liikevaihtoa tulee tältä vuodelta kertymään arviolta 1,2–1,4 miljoonaa euroa.

Measurlabs on Myllymäen mielestä uudistaja aika perinteisellä toimialalla. Yritys pyrkii tarjoamaan alan parhaan asiakaskokemuksen, jolloin kerran ostava ostaa useamminkin.

– Asiakkaat saavat paljon lisäarvoa siitä, kun heidän ei tarvitse kilpailuttaa monia laboratorioita ja mittauksia sekä lähettää näytteitä erikseen moneen paikkaan, Lagerblom sanoo.

Yksi keskeinen asia Measurlabsin toiminnassa on tehokkaaksi hiottu validointiprosessi, jonka avulla he löytävät laadukkaat kumppanilaboratoriot. Toinen elintärkeä asia on rekrytointi.

– Olemme etsineet itse sopivia henkilöitä LinkedInistä ja omista verkostoistamme ja palkanneet parhaat. Kaikki perustuu siihen, että meillä on hyvä tiimi, joka tykkää työstään ja palautuu vapaa-ajallaan – se näkyy asiakkaille, kumppaneille ja kaikkialle muuallekin, Myllymäki kuvailee.

Apua tarjolla uusille yrittäjille

Yrittäjäkaksikko toivoo, että luonnontiedetaustaisia yrittäjiä saataisiin paljon lisää, sillä alalla ratkaistaan monia nykyhetken ja tulevaisuuden globaaleja ongelmia. He kannustavat olemaan yhteydessä, jos yritysideoiden pallottelu kiinnostaa. He itse kiittelevät saamistaan neuvoista kahta mentoriaan ja osaavia hallituksen jäseniä. Yrityksen perustaminen on ollut heidän mielestään yksi vaativimmista, mutta antoisimmista asioista.

– Se, että olemme vastuussa myös muiden ihmisten toimeentulosta, on voimaannuttava tunne. Samalla sen edessä nöyrtyy, Myllymäki sanoo.

– Yrittäjyys vaati aivojen niksauttamista luovaan asentoon. Tutkimustyössä oli selvää, mitä kokeen jälkeen pitäisi tehdä. Nyt on luotava visio itse ja sen jälkeen voi miettiä, miten sinne päästään, Lagerblom avaa.

Heidän mielestään aloittaa voi vain aloittamalla:

– Tee jotain sellaista, mistä joku saa niin hyvää lisäarvoa, että hän on valmis siitä maksamaan. Se voi olla ihan yksinkertainenkin juttu. Yritystä tarvitaan vasta, kun on aika tehdä ensimmäinen lasku, he neuvovat. 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)