Monen alan johtaja

Elinvoimajohtaja Pekka Puistosalo sparraa alaisiaan esittämään rohkeasti ajatuksiaan ja kehittämään ideoita, sillä muuten ei synny uutta ja innovatiivista. Rohkeus on auttanut häntä itseään tarttumaan uusiin työtehtäviin silloinkin, kun ala on ollut hänelle vieras.

Kun Lohjalla avattiin väliaikainen kävelykatu, kaupungin elinvoimajohtaja Pekka Puistosalo seisoi kadun varrella olevan talon parvekkeella Batman-teepaitaan pukeutuneena. 

– Aikooko tuo setä hypätä tuolta, ihmetteli erään päättäjän poika. 

Puistosalo vetää silloin tällöin Batman-paidan ylleen muistuttaakseen, että meissä kaikissa asuu pieni rohkea Batman. Samaa rohkeaa asennetta hän opettaa myös lapsilleen. Viisilapsien perheen esikoinen valmistui äskettäin historian opettajaksi ja valitteli isälleen avoinna olevien opettajien paikkojen vähyyttä. Puistosalo kehotti poikaa pohtimaan, mikä kaikki häntä kiinnostaa ja hakemaan avoimin mielin töitä, joihin vaaditaan korkeakoulututkinto. Näin hän on itsekin tehnyt. 

Valmistuttuaan yliopistosta Pekka Puistosalo haki maaseudun kehittämistehtäviin. Paikka meni sivu suun, mutta hänelle vinkattiin avoinna olevasta työpaikasta telematiikan kehittäjänä. Haastattelussa Puistosalolta kysyttiin, mitä tämä tietää telematiikasta. 

– Vastasin rehellisesti, että tiedän kaiken sen, mitä ehdin siitä lukea junamatkalla Oulusta Seinäjoelle. Sain paikan. 

Esimieskään ei ollut oikein kartalla siitä, mitä telematiikan kehittäjä tekee. Puistosalo aloitti työt kiertämällä 72 eteläpohjanmaalaista yritystä tiedustellen toimitusjohtajilta, millaisia tarpeita heillä on ja teki heille telematiikan oppaan.  

Työuran pelastus  

Pekka Puistosalo on vaihtanut työpaikkaa aina siinä vaiheessa, kun työ ei ole antanut enää riittävästi haasteita. Työpaikan valintaan on vaikuttanut asemaa enemmän kiinnostus työn sisältöä kohtaan. Hän on kokenut myös monet yt-neuvottelut ja tullut kerran irtisanotuksikin, kun Edita irtisanoi keskijohtoa. Puistosalo työskenteli Editassa suoramarkkinointitehtävissä. 

Irtisanomisen jälkeen Puistosalo jäi puoleksi vuodeksi kotiin hoitamaan perheen nuorinta lasta ja miettimään, mitä haluaa jatkossa tehdä. Samaan aikaan Torniossa avautui kehitysjohtajan paikka. Puistosalo valittiin tehtävään. Kunta-alalle lähteminen on Puistosalon uran suurin käännekohta. 

Pekka Puistosalo on oppinut hyväksymään keskeneräisyyden ja kaaoksen. 

– Se pelasti työurani! Kävin aikoinaan lukiossa aluesuunnittelun kurssin ja mietin, että elinkeinoasiamiehen työ voisi olla kiinnostavaa. Pääsin Oulun yliopistoon opiskelemaan aluesuunnittelua. Minua kiinnosti ihmisten elinolojen suunnittelu, mutta vasta Torniossa pääsin hyödyntämään ensimmäistä kertaa sitä, mitä olin opiskellut. 

Kun Pekka Puistosalo sai Torniosta viran, hänen vaimonsa otti töistään virkavapaata. Hän löysi määräaikaisen työpaikan Torniosta, mutta palasi sen päätyttyä lasten kanssa takaisin pääkaupunkiseudulle, jossa hänellä oli vakituinen työpaikka. 

Pekka Puistosalo ei halunnut asua viikkoja erillään perheestään ja alkoi katsella töitä Etelä-­Suomesta. Hänet valittiin Lohjan kaupungin kehittämispäälliköksi. Sittemmin hänet pestattiin Lohjan ympäristöjohtajaksi ja sen jälkeen elinvoimajohtajaksi. 

Puistosalot asuvat Espoossa. Tornion jälkeen perheen vanhemmat lupasivat lapsilleen, ettei näiden enää tarvitse vaihtaa kaupunkia ja rakentaa uutta kaveripiiriä. Nyt perheen viidestä lapsesta kotona asuu enää kaksi nuorinta.  

Perhe on vaikuttanut monesti miehen urapäätöksiin. Esimerkiksi, kun lapset olivat pieniä ja perhe rakennutti omakotitaloa, Pekka Puistosalo työskenteli viisi vuotta suoramarkkinointitehtävissä, vaikka työ ei vastannut täysin hänen toiveitaan. Säännöllinen päivätyö sopi kuitenkin hyvin yhteen perhe-elämän kanssa. 

Kaupunginjohtajan sijainen 

Elinvoimajohtajan tontti on laaja. Se sisältää monenlaista teknisistä palveluista ja kaupunkikehityksestä kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluihin. Toimialaan kuuluu myös yrityselämän kehittäminen. Puistosalolla on yli 700 alaista.

Syksy on kulunut ensi vuoden strategioiden ja talousarvioiden parissa sekä uusien kuntapäättäjien kanssa työskennellessä. Puistosalo osallistuu kunnanvaltuuston ja oman toimialansa lautakuntien kokouksiin. Lohjalla kokoukset on rajattu keskiviikkoiltoihin, mikä helpottaa esimerkiksi lasten harrastuksiin kuskaamista. 

– Teen oman työni ohella myös elinkeinopuolen hommia, joten lukioaikainen unelmani toteutui. Suunnittelu on edelleen se juttu, mistä pidän työssäni kaikkein eniten. 

– Olen luonut pitkälti itse oman tehtäväkenttäni niin nykyisessä kuin aiemmissakin työpaikoissani. Oma-aloitteisuus on tärkeää, samoin rohkeus ja rehellisyys. 

Pekka Puistosalon työ on pitkälti kokouksissa istumista. Niiden välillä hän pyrkii varaamaan itselleen aikaa ajatella. Se onnistuu esimerkiksi Lohjan asuntomessualueella Hiidensalmella. 

Puistosalo oppi suoramarkkinointitehtävissä työskennellessään, että mokat kannattaa myöntää heti. Päällikkönä työskennellyt Puistosalo oppi suhtautumaan virheisiin nöyrästi, pyytämään asiakkaalta anteeksi, korjaamaan tilanteen ja varmistamaan, ettei sama toistu. Tästä opista on ollut hyötyä myös kunta-alan johtotehtävissä. 

Puistosalo on työskennellyt Lohjan kaupungin eri tehtävissä nyt kolmetoista vuotta. Hän toimii tarvittaessa kaupunginjohtajan sijaisena. 

Eräänä päivä Pekka Puistosalon kännykkä kilahti. Pojalta tuli tekstiviesti, että ”tässä on sulle uusi työ”. Vantaalla oli apulaiskaupunginjohtajan paikka auki, ja pojan mielestä isän kannattaisi hakea tehtävään. Hän olisi nynny, jos ei hakisi siihen! Niinpä hän laittoi paperit sisään. Hakijoita on 15.  

Pekka Puistosalo, 55 

  • Ylioppilas, Porkkalan lukio 1985
  • Filosofian maisteri, Oulun yliopisto 1994
  • Pääaine: suunnittelumaantiede  
  • Johtamisen erikoisammattitutkinto 2006–2008 
  • Työpaikat: HY, Market-Visio Oy, Humanistinen ammattikorkeakoulu, Edita, Tornion kaupunki, Lohjan kaupunki 

Klikkaa kuva isommaksi.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)