Neuvottelukierros yksityissektorilla

Loimulaisia koskevat yksityissektorin sopimukset on saatu solmittua. YTN teki neuvotteluavauksen, mutta joutui pettymään, kun sen saama neuvottelutulos ei muodostunut yleiseksi linjaksi. Osa loimulaisista saa kuitenkin paremman korotuksen kuin YTN-liittojen jäsenet keskimäärin.

Vientialojen, kuten teknologiateollisuuden, neuvotteluratkaisu on viime sopimuskierroksilla muodostanut ns. yleisen linjan palkkaratkaisuissa Suomessa. Yleensä päänavaajina ovat olleet työnantajapuolelta Teknologia­teollisuus ry ja SAK:lainen Teollisuusliitto.

Klikkaa kuva isommaksi.

Tällä neuvottelukierroksella akavalaisten yksityissektorin neuvottelujärjestö Ylemmät toimihenkilöt YTN ry päätti ensimmäisen kerran kokeilla päänavaajan roolia. Kovan neuvotteluväännön seurauksena uudenvuoden jälkeen allekirjoitettu neuvottelutulos toi ylemmille toimihenkilöille 0,9 %:n yleiskorotuksen ja 0,9 %:n yrityskohtaisen erän, jonka jakamisesta työnantaja päättää.

YTN:n neuvottelema kattoratkaisu ei kestänyt pitkään, kun Teollisuusliitto ja STTK:lainen Pro saivat hieman paremmat ratkaisut lakolla uhkaamalla. Yhteensä 1,8 %:n ratkaisu jätettiin vain ylempien toimihenkilöiden linjaksi, sen sijaan SAK:laiset liitot saivat yhteensä 2 % ja STTK:laiset liitot 1,9 %. Työantajaliitot kylmästi eriyttivät palkkaratkaisut sen mukaan, mitä keskusjärjestöä työntekijät edustavat.

Loimun vastuuneuvotteluissa tuloksia

Oheinen taulukko kertoo tämän vuotiset palkkaratkaisut yleisimmillä loimulaisten yksityisaloilla. Sopimuskaudet olivat järjestään kaksivuotisia ja vain kuluvan vuoden palkkaratkaisu sovittiin. Vuoden 2023 palkkaratkaisuista neuvotellaan ensi syksynä tai vuodenvaihteen jälkeen.

Loimu vastasi YTN-sopimuksista yksityisen laboratorioalan, Suomen riistakeskuksen ja Metsähallituksen sopimuksen neuvottelemisesta. Lisäksi Loimun omia sopimuksia olivat Suomen metsäkeskuksen työehtosopimus ja Metsäbiotalouden asiantuntijoiden työehtosopimus. Yksityisen laboratorioalan sopimuksesta vastasi neuvottelupäällikkö Anna Kytömaa, muista neuvottelupäällikkö Jukka Sippola.

Loimun neuvottelemissa sopimuksissa saavutettiin hieman paremmat palkkaratkaisut kuin YTN:n sopimuksissa keskimäärin. Silti jokaisen palkansaajan ostovoima tulee heikkenemään tänä vuonna, sillä Ukrainan sota on tätä kirjoitettaessa kiihdyttänyt inflaation jo kuuteen prosenttiin.

Metsäteollisuudessa ei ylemmille toimihenkilöille edelleenkään saatu työehtosopimusta, mutta Stora Enson ylemmille tehtiin perussopimus ja yhteistoimintasopimus. Niillä saatiin kattava henkilöstöedustusjärjestelmä yhtiöön ja kaikille vähintään yleiskorotus, jota takavuosina kaikki ylemmät toimihenkilöt eivät ole saaneet. Neuvotteluista vastasi Jukka Sippola. 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)