Osuuko sattuma kohdallesi?

Mikä sinusta tulee isona? Tai mikä on tavoitteesi työelämässä muutaman vuoden päästä? Tällaisiin kysymyksiin vastaaminen voi tuntua vaikealta.

Saatat tuntea, että vain jotkut ovat urapolullaan niitä onnekkaita, joille mielenkiintoiset mahdollisuudet avautuvat kuin tarjottimella. Pystyt kuitenkin itsekin vaikuttamaan tulevaisuuteesi. Pidä silmäsi auki sattumien varalta, se voi auttaa sinut onnekkaalle polulle.

Suunnitellun sattuman idea on olla varautunut sattuman mahdollisuuteen ja tiedostaa omat vahvuudet ja hyödyntää niitä.

Suunniteltua sattumaa

John Krumboltz tutkijakollegoineen julkaisi vuonna 1999 urateorian nimeltään Planned Happenstance. Se nosti urasuunnittelussa näkyviin sattuman merkityksen. Sinänsä teorian ajatus suunnitellusta sattumasta on itsessään paradoksi – ethän pysty suunnittelemaan mitään sattumanvaraista. Idea onkin olla varautunut sattuman mahdollisuuteen ja tiedostaa omat vahvuudet ja hyödyntää niitä. 

Huomaatko sattumia?

Mitä sattuman huomaaminen sitten vaatii? Krumboltzin mukaan voit harjoittaa taitoja, joiden avulla olet valmiimpi myös tulevia urapolkujasi varten. Tarvitaan uteliasta ja tutkivaa mieltä, jotta näkee, mitä ovia voisi olla avautumassa, ja uskoa siihen, että ne todella avautuvat. Jos sinua ei uskota, tai tilanteesi ei edistä mahdollisuuksien toteutumista, voit olla siitä huolimatta lannistumatta ja optimistinen. Kun ovi sitten avautuu raolleen, sinulla on uskallusta tarttua kahvaan, vaikket tiedä, mitä tarkalleen on luvassa. 

Vaali ja kasvata kykyjäsi

Meillä kaikilla on olemassa taitoja, jotka auttavat sattumiin tarttumista! Tiedosta sinulle luontaiset toimintatavat; ylläpidä esimerkiksi positiivisuuttasi tai sitkeyttäsi, ja muistuta itseäsi taidon hyödyntämisestä. Vastoinkäymisissä voit esimerkiksi lohduttautua, että joustavuuteni kautta keksin kyllä ratkaisun vaikeaan tilanteeseen tai löydän uuden näkökulman ajatella asiaa. Listaa myös itsellesi, mitä hyötyä kyvystä on sinulle ollut. Näin pystyt kertomaan esimerkkien kautta sinulle tyypillisen toimintatavan eduista esimerkiksi työnhakutilanteessa.

5 taitoa, jotka tukevat mahdollisuuksiin tarttumista

  1. Uteliaisuus: uusien mahdollisuuksien tutkiminen
  2. Peräänantamattomuus: yrittäminen vastoinkäymisistä huolimatta
  3. Joustavuus: asenteiden ja olosuhteiden muuttaminen
  4. Optimismi: uusien mahdollisuuksien näkeminen saavutettavana
  5. Riskinotto: toimiminen lopputuloksen epävarmuudesta huolimatta

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)