Pääkirjoitus: Hermopeliä sopimusneuvotteluissa

Työehtosopimusneuvottelut näyttävät menevän aina vain hankalammiksi ja venyvän pituutta. Liitoissa on nyt helmikuun alkupuoleen mennessä eletty jännityksessä jo puolisen vuotta. Yksityisen sektorin akavalaisia edustava Ylemmät Toimihenkilöt YTN aloitti jo syyskuussa neuvottelut teknologiateollisuuden kolmen sopimusalan palkkaratkaisusta ylemmille toimihenkilöille. Näiden päänavaajiksi kutsuttujen alojen ratkaisua ovat sitten muut alat joutuneet odottamaan.

YTN on halunnut palkkaratkaisun huomioivan tälle vuodelle ennustetun inflaation ja tuottavuuden kasvun, ei sen kummempaa. Huoli jäsenistön heikkenevästä ostovoimasta, nousevista koroista ja sähkön hinnasta kaikui kuitenkin kuuroille korville. Neuvottelujen jumiutuminen pakotti turvautumaan painostustoimiin, lakkoihin ja ylityökieltoihin.

Tehtävämme on huolehtia kaikkien jäsentemme palkkakehityksestä ja ostovoimasta. Tilanteessa, jossa kustannustason nousu on jo haukannut palkansaajilta ison osan käteen jäävistä tuloista, on erityisen tärkeää turvata kaikkien tulevaisuutta nimenomaan yleiskorotuksilla. Siksi suurkiitos kaikille teille, jotka olette omilla työpaikoillanne osallistuneet painostustoimiin! Pidetään jatkossakin rivit suorina, kaikilla sektoreilla.

P.S. Ne eduskuntavaalitkin lähestyvät vauhdilla. Loimu on julkaissut omat kärkitavoitteensa eduskuntavaaleihin jo viime kesän kynnyksellä. Lue lisää

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)