Pääkirjoitus: Kasvua ja kansainvälisyyttä

Jokin aika sitten julkaistiin työ- ja elinkeinoministeriön tutkimus, jonka mukaan suomalaisten palkansaajien järjestäytymisaste on laskenut viiden vuoden aikajaksolla yli viisi prosenttiyksikköä. Se on hämmentävä kehityssuunta, kun ajattelee, että kaikki palkansaajat kuitenkin hyötyvät ammattiliittojen edunvalvontatyöstä.

Meillä on kuitenkin toisin! Loimuun liittyy joka kuukausia kymmeniä uusia jäseniä, 2020-luvun puolella jäsenmäärän kasvu on ollut noin 16 prosenttia. Ja vaikka järjestäytyminen näyttäisi yleisesti olevan nuorten keskuudessa heikompaa, niin meidän nykyisestä jäsenkunnastamme noin puolet on alle 40-vuotiaita. Tärkeä syy tälle kehitykselle on se, että olemme kyenneet vastaamaan niihin tarpeisiin, joita työelämän muutokset ovat tuoneet mukanaan loimulaisilta aloilta valmistuvien tilanteeseen.

Olemme sitoutuneet nuorten jäsenten edunvalvontaan ja se on näkynyt konkreettisesti myös akavalaisten neuvottelupöydissä. Sukupuolineutraalien, tasa-arvoisten perhevapaiden toteutuminen myös käytännössä koskeekin jo valtaosaa akavalaisista palkansaajista. Uransa alkupuolella olevia useammin koskettavien määräaikaisten työsuhteiden kitkemiseksi tehdään pitkäjänteistä työtä. Tarjoamme tukea työllistymiseen ja uravalintoihin. Ammattiliitot ovat myös jälleen kerran neuvotelleet palkansaajille yleiskorotukset inflaation nakertamiin palkkoihin.

Kansainvälistyminen on tuonut yksityiselle sektorille englanninkieliset työsopimukset, jotka sisältävät paljon suomalaiselle työelämälle vieraita ilmaisuja ja ehtoja sekä hankaliksi tehtyjä kilpailukielto- ja salassapitosäännöksiä. Niiden tulkitsemiseen jäsenet saavat Loimun työ- ja virkasuhdeneuvonnasta apua.

Myös Loimun jäsenkunta on muuttumassa kansainvälisemmäksi. Noin viidennes uusista jäsenistä on lähtöisin jostain muualta kuin Suomesta. Tämän jäsenryhmän kasvu todennäköisesti kiihtyy entisestään, jos ja kun työperäistä maahanmuuttoa helpotetaan. Suomeen muualta töihin tulleena ei välttämättä tunne riittävän hyvin suomalaisen työelämän sääntöjä ja tapoja, ja silloin liiton tarjoama tuki ja neuvonta ovat todella tarpeen.

Siis paljon hyviä syitä kuulua omaan liittoosi – ota se esille työpaikan keskusteluissa ja ole mukana tekemässä kasvua ja vahvistamassa Loimua!

Tutustu suosittelukampanjaamme verkkosivuilla www.loimu.fi/jasenyys/suosittele

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)