Pääkirjoitus: Katse tulevaisuuteen kaaoksessakin

Vaikea sanoa, voisivatko maailmankirjat olla enää pahemmin sekaisin. Ilmastokriisi tuntuu ja näkyy lähes kaikkialla. Venäjän hyökkäykselle Ukrainassa ei näy loppua, ja sodan vaikutukset ovat laajenneet nopeasti globaalille tasolle. Tarve ratkaista energiaan, ruoantuotantoon ja logistiikkaan liittyvät ongelmat uudella tavalla on muuttanut talouskehityksen näkymät. Sodan pitkittyminen nostanee edelleen esille lisää elämänalueita, joilla joudumme miettimään asiat uusiksi. Alla on pitkä ja raskas pandemia ja sen mukanaan tuomat muutokset ja muutostarpeet. Ja kirsikkana kakun päällä vielä kotikutoinen haasteemme, koko kevätkauden jumittaneet kunta-alan työmarkkinaneuvottelut ja takana rankka lakkokevät.

Nopeiden muutosten, jopa kaaoksen, keskellä on kuitenkin pidettävä katse tiukasti kiinni tulevaisuudessa. Loimun valtuusto on kevätkokouksessaan hyväksynyt uuden Kestävän tulevaisuuden ohjelman. Ensimmäinen ohjelma julkaistiin vuonna 2018, ja sen päivittäminen käynnistettiin kevättalvella. Valtuustoryhmät ovat työstäneet ohjelman sisältöä sekä verkkoalustalla että ns. iltakoulussa, ja sen pohjalta keskustelu kokouksessakin oli aktiivista ja hedelmällistä. Ohjelmassa otetaan kantaa lukuisiin loimulaisille ja koko Suomelle tärkeisiin asiakokonaisuuksiin, kuten koulutukseen ja tutkimukseen, työelämään ja -hyvinvointiin sekä luonnonvarojen monipuoliseen ja kestävään hyödyntämiseen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen.

Muuttuvassa tilanteessa tavoitteet on pidettävä kirkkaina, vaikka niiden toteuttamisen keinoihin tulisikin uusia haasteita. Kun dominonappulat kaatuilevat moneen suuntaan, on osattava katsoa isoja kokonaisuuksia. Juuri näin on Loimussa nyt tehty. Kestävän tulevaisuuden ohjelma julkaistaan Loimun verkkosivuilla kesäkuun loppupuolella ja sen pohjalta jatketaan yhteiskunnallisen vaikuttamisen prosesseja valoisamman tulevaisuuden rakentamiseksi.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)