Pääkirjoitus: Korona palautti asiantuntijoiden arvon

Koronakriisi kaikkine seurauksineen näyttäisi tuoneen mukanaan merkittävän positiivisen ilmiön: asiantuntijoiden uuden arvonnousun. Tutkimukseen, tietoon ja osaamiseen perustuva asiantuntijuus on tällä vuosituhannella menettänyt arvovaltaansa, kun erilaiset vaihtoehtoajattelijat ja kokemusasiantuntijat ovat saaneet yhteiskunnallisessa keskustelussa yhä enemmän näkyvyyttä asiantuntijoiden rinnalla ja haastajina. Kokemukset ja käytännön tieto ovat tärkeitä nekin, mutta niitä ei pidä asettaa samalle viivalle asiantuntijatiedon kanssa – ne kun vastaavat aivan erilaisiin kysymyksiin ja tarpeisiin.

Nyt tämä mediajulkisuutta ja yhteiskunnallista keskustelua jo pitkään leimannut asiantuntijuuden kriisi näyttäisi olevan väistymässä. Globaalisti levinnyt virus ja sen seuraukset ovat nostaneet asiantuntijuuden uuteen arvoon. Vakava uhka, pelko ja epävarmuus ovat saaneet poliittiset päättäjät ja median nojaamaan tutkittuun tietoon perustuvaan asiantuntijuuteen.

Pandemian alkuvaiheesta maaliskuulta lähtien olemme saaneet päivästä toiseen seurata uutisia, haastatteluja ja ajankohtaiskeskusteluja asiantuntijoiden näkemyksistä. Alussa julkisuutta hallitsivat virologian ja viruspandemioiden sekä muut lääketieteen ja terveydenhuollon asiantuntijat, joiden arvioiden perusteella linjattiin toimenpiteitä pandemian leviämisen estämiseksi. Sitten kuvaan astuivat oikeus­asiantuntijat arvioimaan tehtyjen rajoitustoimien laillisuutta.

Pian estradille nousivat talouden asiantuntijat esittämään laskelmia ja skenaarioita siitä, mitä rajoitusten aiheuttama shokki taloudelle tarkoittaa ja miten sitä pitäisi hoitaa. Ääneen pääsivät myös käyttäytymisen ja psykologian asiantuntijat arvioimaan sitä, miten reagoimme eristäytymiseen, ja yhteiskuntatieteilijät vaikutuksia sosiaaliselle tasa-arvolle. Pandemian vaikutusten laajentuessa ympäristöasiantuntijat ovat arvioineet muuttuneen tilanteen ja siihen liittyneiden toimenpiteiden vaikutuksia ilmastonmuutokselle ja kestävälle kehitykselle.

Kriisi on poikkeustila, joka päättyy aikanaan – menee ohi tai muuttuu uudeksi normaaliksi. Se myös muuttaa maailmaa, ja monet aiemmin mureneviksi julistetut instituutiot, kuten kansallisvaltio tai julkinen terveydenhuolto, ovat koronakriisin myötä vahvistaneet asemiaan. Niin näyttäisi nyt käyneen asiantuntijuudellekin. Asiantuntijan sana on jälleen alkanut painaa.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)