Pääkirjoitus: Synkkä syysennuste

Tuoreen hallituksen suunnittelemat työelämäuudistukset ovat herättäneet palkansaajajärjestöissä järkytystä ja kauhua. Hallitus on aikeissa rajoittaa ennennäkemättömällä tavalla palkansaajien mahdollisuuksia neuvotella tärkeistä työehdoista ja puolustaa oikeuksiaan. Työelämän kehittämisen sijaan ajetaan tosiasiassa alas vakiintunutta työmarkkinajärjestelmää, jossa molemmat osapuolet ovat voineet vaikuttaa itseään koskeviin sopimuksiin.

Tämän välittömänä seurauksena palkansaajapuolella nähdään suomalaisten työmarkkinoiden ajautuvan kriisiin. Pidemmän aikavälin seurauksia on vaikea edes hahmottaa. Rajut muutokset työmarkkinoilla ja työelämässä muuttavat koko yhteiskuntaa, sen rakennetta ja dynamiikkaa, ja heijastuvat kaikkiin kansalaisten elämänalueisiin. Näitä seurauksia ei hallitusohjelmaa tehtäessä ole mitenkään voitu – ehditty tai edes haluttu – selvittää kunnolla.

Ammattiliittokentässä valmistellaan jo laajalti toimia, joilla hallitus saataisiin ymmärtämään myös palkansaajien, ei vain yritysten ja työnantajien, merkitys ja tahtotila. Akava on ehdottanut pääministeri Orpolle, että työlainsäädäntöä ja työttömyysturvaa koskevia tavoitteita tarkasteltaisiin kokonaisuutena ja niihin etsittäisiin neuvottelemalla tasapainoiset, myös työntekijät huomioon ottavat ratkaisut. Neuvotteluista tuskin tulisi helpot, mutta meillä akavalaisilla on tahto sopimiseen – toivottavasti sitä löytyy hallitukseltakin. Muuten meillä on edessämme synkät ja myrskyiset ajat.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)