Pääkirjoitus: Työelämän tasa-arvoloikka

Rankka neuvottelukierros työehtosopimuksista alkaa olla selätetty. Taloustilanne on ollut poikkeuksellinen, mutta kohtuulliset palkankorotukset saatiin kuitenkin sovittua. Ne ovat neuvottelujen peruskauraa.

Historialliseksi neuvottelukierroksen teki se, että yhdenvertaisten ja tasa-arvoisten perhevapaiden kattavuutta saatiin laajennettua lähes kaikkiin työehtosopimuksiin. Se tarkoittaa sitä, että molemmat vanhemmat saavat pitää palkallista vanhempainvapaata, vaikka palkallisten kausien pituudet vaihtelevatkin eri sopimusaloilla.

Yliopistoissa, valtiolla ja kuntasektorilla palkallisista perhevapaista sovittiin jo viime vuonna. Yksityisellä sektorilla palkallisista perhevapaista jouduttiin vääntämään pitkään ja sitkeästi tälle keväälle asti. Työnantajapuolella vastustettiin yllättävänkin vahvasti, joillain aloilla jopa jääräpäisesti, työntekijäpuolen tavoitteleman yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumista työmarkkinoilla – ja samalla myös perhe-elämässä.

Tasapuolisesti jaetulla vastuulla vanhemmuudesta ja oikeudella nauttia siitä on laajat vaikutukset työelämään ja koko yhteiskuntaan. Tällä neuvottelukierroksella työelämän tasa-arvo otti hienon harppauksen eteen päin. Sitkeä vääntäminen kannatti.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)