Puoli vuosisataa perusharjoittelusta Hyytiälässä

Puoli vuosisataa on ajanjakso, joka mukavasti innostaa muistelemisen lisäksi kirjaamaan asioita muillekin. Vuonna 1972 metsäopintonsa aloittanut Hyytiälän kurssi 65 teki perusharjoittelunsa kesällä 1973. Pari vuotta sitten, kurssilounaallaan, tämä joukko päätti kirjata vaiheitaan kirjaksi. Hyytiälän kesä on joukkoa vahvasti yhdistävä tekijä, joten tämä kirja ei ole ensimmäinen laatuaan. Yhtenä esikuvana oli Sulo Emil Multamäen ja Erkki Laitakarin vuonna 1966 toimittama kirja harjoittelusta kesällä 1912 ja kurssilaisten vaiheista sen jälkeen. Se oli Hyytiälän kurssi numero kolme – ensimmäinen, joka asui silloin uuden uutukaisissa, vieläkin käytössä olevissa hirsirakennuksissa.

Syksyllä 1972 Helsingin yliopistossa opintonsa aloittaneet metsä­ylioppilaat, forstit, kesällä 1973 yliopiston metsäharjoitteluaseman, Hyytiälän päärakennuksen seinustalla. Vuonna 1912 rakennettu hirsirakennus on edelleen käytössä. Muuta rakennuskantaa on uusittu vuosikymmenten mittaan muuttuvien vaatimusten mukaan.

Nyt liki kolmekymmentä Hyytiälässä kesällä 1973 harjoitelleen kurssin osanottajaa kirjoitti vaiheistaan metsäalalla. Teksteistä ja kuvista Markku Kanninen, Antti Koskimäki, Pekka T. Rajala ja Risto Päivinen toimittivat noin 300-sivuisen kirjan Hyytiälän kurssi 65 mukana murroksissa – puoli vuosisataa metsäisillä taipaleilla.

Kirjassa on paljon omakohtaisia kokemuksia, jotka kuvaavat metsätalouden muutoksia laajemminkin. Kuluneen puolen vuosisadan aikana metsäala on kehittynyt mullistuksesta ja murroksesta toiseen, kuten kirjan nimikin kertoo. Lähtökohtana oli likimain kokonaan ihmisvoimin tehtävä työ ja nyt ihmiset ohjaavat enenevässä määrin älylaitteiden avulla hyvin koneellista työskentelyä. Selväksi tulee myös, että toimintaa ohjaavat kuitenkin ja lopulta satojen tuhansien ihmisten tekemät päätökset – ja hyvä niin.

Kirjan Hyytiälän kurssi mukana murroksissa toimittajat, vasemmalta Risto Päivinen, Markku Kanninen, Pekka T. Rajala ja Antti Koskimäki, kurssilounaalla 2022.

Näkökulmina kirjassa ovat muun muassa kansainvälistyminen, metsä- ja maatalouden muutokset sekä energia-asiat ja ympäristöasiat ilmastokysymyksineen. Kaikki nämä ovat sekä muutosten ajureita että tekijöitä, jotka aiheuttavat lisää muutoksia.

Hyytiälän kurssin 65 kirja tehtiin ja painatettiin kurssin kustantamana lähinnä kurssilaisille itselleen. Se löytyy kuitenkin metsäalan keskeisistä kirjastoista, kuten Viikin kampuskirjastosta. Lähikuukausina kirjasta on tarkoitus tehdä sähköinen versio, joka on luettavissa e-kirjana verkossa. 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)