Työnhaun haastavat tunteet

”Kiitos kiinnostuksestasi, mutta tällä kertaa emme valinneet sinua.” Sähköpostiin kilahtanut tyrmäys työhakemukseen yllättää ikävällä tavalla. Innostunut odotus vaihtuu harmiin ja kyyneliin. Unelmien työpaikan ovet eivät auenneet tälläkään kertaa. Olit ollut niin varma, että tunne napakympistä olisi molemminpuolinen.

Työnhaku voi olla tunteiden vuoristorataa. Tunnetilat vaihtelevat toiveikkuudesta pettymykseen ja turhautumiseen. Miten näistä nousemme, on yksilöllistä. Joku saattaa kohauttaa vain harteitaan ja laittaa uutta hakemusta vireille. Toinen keräilee itseään ja itsetuntoaan viikkoja. Mitä suurempia omat odotukset ovat olleet, sen suurempi on myös surun kokemus.

Huolehdi siitä, että sinulla on työnhaussa useampia suunnitelmia ja ”rautoja tulessa”, jolloin kaikki ei ole saman kortin varassa.

Epävarmuuden ja pettymysten sietämistä voi kuitenkin harjoitella ja vahvistaa. Meillä on mahdollisuus opetella tunteiden kanssa elämistä koko elämämme. Joka iässä voi oppia itsestään ja omista toimintatavoistaan ja muokata käytöstä haluamaansa suuntaan.

Tunnista ja hyväksy tunteesi

Ensimmäisen steppi on tunnistaa omat tuntemuksensa. Usein taistelemme tunteita vastaan, sillä ikävien tunteiden kanssa eläminen tuntuu epämiellyttävältä. Helpompaa on olla huomioimatta omia tunteita tai turruttaa ne johonkin sijaistoimintaan, kuten shoppailuun, alkoholiin, liiallisen työtekoon tai urheiluun. 

Myötätuntoa peliin

Suhtaudu itseesi ja tilanteeseesi myötätunnolla. Anna tilaa tunteillesi ja toipumiselle, älä pakota itseäsi olemaan heti uudessa iskussa. Alakulon alhosta ei siirrytä riemukkaisiin tunnelmiin hetkessä. Asian hyväksyminen voi jo helpottaa tuntemuksia. Voit vaikka sanoa itsellesi: ”Hei tämä oli mulle tärkeä juttu, ei ihme, että harmittaa tosi paljon. Kuka tahansa olisi tässä tilanteessa turhautunut ja surullinen.”

Perustarpeet kuntoon

Kun väsymys, stressi ja pettymys kaatuvat päälle, voi käydä niin, että joutuu valtavan tunnekaappauksen valtaan. Silloin emme osaa tehdä järkeviä päätöksiä ja asiat voivat näyttäytyä suhteettoman suurelta. 

Vaikeassa tilanteessa kannattaa ensin tarkistaa oma tunnereaktio suhteessa edellisen yön nukkumiseen. Ovatko energiatasot kohdallaan, onko syöty riittävästi ja miten on nukuttu? Pelkästään omista fyysisistä tarpeista huolehtiminen vaikuttaa siihen, miten koemme stressiä. 

Joka iässä voi oppia itsestään ja omista toimintatavoistaan ja muokata käytöstä haluamaansa suuntaan.

Pienen tauon tai etäisyyden ottaminen asiaan voi olla hyödyllistä. Laita työnhaku suosiolla hetkeksi tauolle ja tee jotain ihan muuta. 

Panosta asioihin, jotka ilahduttavat sinua

Usein tunnemme myös halua vetäytyä omiin oloihimme nuolemaan haavojamme. Tunteitaan ei kannata uskoa ihan sokeasti, sillä helposti omissa oloissamme ajatukset kiertävät samoja latuja ja se vain pahentaa oloa.  Vaikka tuntisit halua yksinäisyyteen vetäytymiseen, voisit kuitenkin kokeilla päinvastoin toimimista. Ystävien seurassa saatatkin saada uutta ajateltavaa ja olosi paranee, ei huonone. Murheiden jakaminen ystäville on myös osa omien tunteiden käsittelyä.  

Toiveikkuuden ylläpitäminen

Työnhaussa on erittäin tärkeää pitää olla toiveikkuutta. Toiveikkuuden ylläpitoon on monia tekniikoita. Huolehdi siitä, että sinulla on useampia suunnitelmia ja ”rautoja tulessa”, jolloin kaikki ei ole saman kortin varassa. Tällöin yksittäinen pettymys ei vie mattoa kokonaan jalkojen alta.

Kykyviisari – työkalu oman työ- ja toimintakyvyn arviointiin

Kykyviisari® on maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä kaikille työikäisille. Kykyviisarin avulla vastaaja voi selvittää omaa tilannettaan, keskeisiä vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan. Kykyviisari mahdollistaa myös työ- ja toimintakyvyssä tapahtuneen muutoksen tarkastelun, jos arviointi toistetaan. Kykyviisari on saatavilla usealla eri kielellä.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)