Hallitusohjelmassa kohtuuttomia heikennyksiä työelämään

Tämän syksyn tapahtumilla on suomalaisen työelämän lähitulevaisuudelle suuri merkitys. Maan hallitusohjelmassa on Loimun näkökulmasta hyviä ja toivottavia asioita, kuten merkittävät tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestoinnit, mutta mitä tulee työelämän kehittämiseen, näyttää huonolta. Valtioneuvosto ajaa eteenpäin työelämää muokkaavia lakihankkeita, jotka eivät ole tasapainoisia työelämän osapuolten kesken.

Irtisanomisperusteen höllentäminen, työtaisteluoikeuden rajoittaminen ja henkilökohtaisten lakkosakkojen säätäminen, työttömyysturvan heikentäminen, vientivetoisen palkkamallin kirjoittaminen lakiin ja aikuiskoulutustuen lakkauttaminen ovat esimerkkejä työelämähankkeista, jotka eivät työntekijöiden näkökulmasta ole suomalaista työelämää kehittäviä, päinvastoin.

Me Akavan jäsenliitot suhtaudumme näihin hankkeisiin erittäin kriittisesti ja työskentelemme tiiviisti, jotta tilanne muuttuu. Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren on esittänyt pääministeri Petteri Orpolle ja työministeri Arto Satoselle neuvotteluja hallitusohjelman työelämähankkeiden saattamiseksi tasapainoisempaan asentoon. Marraskuussa näillä näkymin järjestettävä työministerin koolle kutsuma korkean tason työmarkkinaseminaari on tervetullut avaus, toivottavasti sen myötä pääsemme kunnolla keskustelemaan.

Toinen huolta akavalaisissa piireissä aiheuttava kokonaisuus ovat hallitusohjelman maahanmuuttoa koskevat kirjaukset. Loimulaiset alat ovat hyvin kansainvälisiä ja haluamme houkutella Suomeen kansainvälisiä korkeasti koulutettuja osaajia antamaan panoksensa luonnontieteellisille, ympäristö- ja metsäaloille. Loimun kansainvälisten jäsenten määrä on kovassa kasvussa ja haluamme myös olla vaikuttamassa siihen, että heidän asemansa suomalaisilla työmarkkinoilla ei heikkene valtioneuvoston hankkeiden vuoksi.

Syksyn edetessä pohdimme tarkkaan, millaisiin toimenpiteisiin olemme valmiita, jos Akavan ajama neuvottelemisen ja sopimisen tie ei valtioneuvoston kanssa etene. Tilanteet voivat muuttua nopeastikin ja tulemme pitämään teidät eli jäsenemme informoituina kaikesta, mitä tapahtuu. Varmaa on joka tapauksessa, että tulemme tekemään kaikkemme, jotta pääsemme neuvottelemaan maan hallituksen kanssa sen työelämähankkeiden sisällöstä ja vaikuttamaan siihen, että hallitus muokkaa niitä suomalaisen työelämän kannalta tasapainoisempaan suuntaan.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)