Kolumni: Kylmää kyytiä ja Loimun lämpöä

Maaliskuu lähenee loppuaan ja kellot käännettiin kesäaikaan viime yönä. Jonkin aikaa täällä etelässä on ollut oikein kesäisää, mutta nyt näyttää, ettei se kesä ainakaan heti tule. Hädin tuskin lämpömittarin elohopea ylittää nolla-asteen viivan. Ja työn kannalta katsottuna talvi Perämerellä jatkuu vielä parisen kuukautta. Äsken tv-uutisissa tuttu professori puhui ilmastonmuutoksen vaikutuksesta jääoloihin ja meriliikenteeseen ja käytti uutta termiä ’lämmin jää’. Jäästä ja sen vaikutuksesta merenkulkuun tai jäällä liikkumisesta riittäisi siitäkin kirjoitettavaa, mutta sen jätän toiseen kertaan.

Tämä kevät on työsopimusneuvottelujen kevät. Valtiolla saatiin sopimus aikaan, mutta kunta-alalla takkuaa ja laajoja lakkovaroituksia on jätetty. Loimun hallitus on tämän vuoden puolella jo useamman kerran kokoontunut sähköpostikokouksiin päättämään neuvotteluihin liittyvistä kysymyksistä. Ja eiköhän näin jouduta vielä ainakin joitakin kertoja tekemään, sillä en usko neuvottelujen helposti ratkeavan ja sovun syntyvän – niihin suuret erot korotusprosenteissa vielä on. Tai ainakin tätä kirjoitettaessa oli.

Koronapandemia vaivaa edelleen, vaikka rajoituksista onkin luovuttu. Silti edelleen maskit naamalla julkisilla paikoilla liikutaan, turvavälejä pidetään ja käsidesiä käytetään. Hyvä niin. Pandemian hellittäessä itäisessä Euroopassa tapahtui kamalia ja maailman katseet siirtyivät sinne. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja aloitti sodan. Toivottavasti tilanne on rauhoittunut, kun tämä kirjoitus ilmestyy lehdessä. Myös Loimu osallistui maaliskuussa Ukrainan avustamiseen 10 000 euron panoksella, jonka kohdensimme hallituksen nopean sähköpostikeskustelun jälkeen Lääkärit Ilman Rajoja -järjestölle.

Alkuvuoden aikana olemme voineet viime vuoden toimintakertomusta kasatessa todeta, että Loimu on jatkanut kasvuaan ja on Akavan yhdenneksitoista suurin liitto. Olemme vakaasti sillä tiellä, jolle pyrimme reilu viisi vuotta sitten, kun kolme vanhaa liittoa alkoivat yhdistymisprosessin. Tästä on hyvä jatkaa. Juhlistamme tänä vuonna viisivuotiasta Loimua erilaisilla tapahtumilla. Seuratkaa viestintäämme ja osallistukaa mahdollisuuksien mukaan yhteisiin tapahtumiin.

Hyvää kevättä ja kesän odotusta!

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)