Kolumni: Tiukka paikka kaikille osapuolille

Tunnelma maan hallituksen ja palkansaajajärjestöjen välillä on viime kuukausien aikana pikkuhiljaa kiristynyt tilanteeseen, jossa on tosi kyseessä. SAK:n jäsenliitot järjestävät mittavia lakkoja ja jopa me rauhalliset akavalaiset ulosmarssimme näyttääksemme konkreettisesti tyytymättömyytemme hallituksen yksipuolisia työelämäuudistuksia kohtaan. Useista palkansaajakeskusjärjestöjen pyynnöistä huolimatta valtioneuvosto ei ole suostunut neuvottelemaan työelämäuudistustensa tasapainottamisesta. Näin on syntynyt tuijotuskilpailua muistuttava tilanne, jossa poikkeuksellisesti vastapuolina ovat maan hallitus ja palkansaajajärjestöt ja niiden jäsenet. Työnantajajärjestöt ja niiden jäsenyritykset pysyttelevät visusti valtioneuvoston selän takana. Heidän ei tarvitse neuvotella, koska hallitusohjelma täyttää heidän kaikki toiveensa.

Enemmistö suomalaisista kertoo viimeisten kyselyiden mukaan vastustavansa hallituksen työelämäuudistuksia, joiden työllisyysvaikutuksille valtiovarainministeriö ei ole pystynyt tuottamaan kunnon laskelmia. Tästä huolimatta ovet neuvottelupöytään eivät tunnu työntekijöille aukenevan. Akava ja sen jäsenliitot eivät missään vaiheessa ole vastustaneet valtioneuvoston tavoitetta 100 000 uudesta työpaikasta. Sen sijaan me olemme voimakkaasti eri mieltä siitä, miten pystymme parhaimmalla mahdollisella vauhdilla liikkumaan kohti tuota tavoitetta.

Miten tästä hankalasta tilanteesta sitten tullaan ulos? Tämä on todella tiukka paikka kaikille osapuolille ja yhteinen sävel olisi löydettävä. Lopputuloksen pitäisi olla sellainen, jonka kanssa kaikki pystyvät elämään. Kukaan ei nykytilanteeseen varmaankaan ole tyytyväinen, tätä ei kukaan halunnut.

Ongelmana on, että hallituksen uudistusten kokonaisuus on iso ja hajanainen, yksittäisiä lainsäädäntöhankkeita on paljon ja ne ovat käytännössä kaikki työntekijöiden asemaa heikentäviä. Palasina paketista ne eivät välttämättä tunnu vakaata työelämää eteenpäin vievän Loimun jäsenen arjessa kovin suurilta, mutta erään akavalaisen liiton luottamushenkilö sanoi asian aika hyvin: ”Me olemme kaikki yhden muutosneuvottelun päässä näiden laukeamisesta omalle kohdalle”. 

Me loimulaiset olemme aktiivisesti mukana Akavan vaikuttamistyössä, tarkoitti se Akavan johdon tapaamisia poliittisten päättäjien kanssa tai yhteisissä ulosmarsseissa mukana olemista. Tekemässämme jäsenkyselyssä myös suurin osa teistä Loimun jäsenistä ilmoitti vastustavansa hallituksen uudistuksia. Toivon todellakin, että pääsemme lopulta valtioneuvoston kanssa järkevään ratkaisuun kaikkien osapuolten kannalta tasapainoisesta työelämän kehittämisestä. 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)