Kolumni: Vaiherikas vuosi takana ja edessä

Vuosi 2023 alkaa olla lopuillaan. On syytä jäsenlehden sivulla hieman pysähtyä ja pohtia, mitä vuoden aikana olemme saaneet aikaan.

Akavalaisesta ja loimulaisesta näkökulmasta keväällä päätökseen saatu kollektiivisopimusten neuvottelukierros oli historiallinen erityisesti yksityisen sektorin näkökulmasta. Saavutimme kaikkiin akavalaisten toimialakohtaisiin työehtosopimuksiin vanhempien välillä yhdenvertaiset palkallista perhevapaata koskevat kirjaukset, julkisella sektorilla olimme saaneet tämän aikaan jo edellisellä neuvottelukierroksella. Me Akavan ja neuvottelujärjestö Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n jäsenliitot saimme tämän aikaan omin voimin, muut henkilöstöryhmät eivät pitäneet yhdenvertaisia perhevapaita työehtosopimuksissa samalla tavalla tärkeänä tavoitteena. Toivon, että tämä saavutus johtaa siihen, että korkeakoulutettujen äitien lisäksi yhä useampi korkeakoulutettu isä käyttää oikeuttaan pitää usean kuukauden mittaisia perhevapaajaksoja.   

Kevään eduskuntavaalien alla ja niiden jälkeen tapasimme paljon poliittisia päättäjiä ja keskustelimme etenkin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopolitiikasta. Painotimme TKI-investointien tärkeyden lisäksi sitä, että TKI-panostuksia tulisi ohjata vihreää siirtymää edistäville tieteen- ja toimialoille, joilla Loimun jäsenistä suuri osa tavalla tai toisella työskentelee. Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa onkin tästä näkökulmasta katsottuna paljon hyvää ja voimme tältä osin olla tyytyväisiä meidän ja monien muiden TKI-toiminnan puolesta puhujien vaikuttamistyöhön. 

Sen sijaan työelämän kehittämisestä maan hallituksella on hyvin erilainen näkemys kuin meillä ja muilla Akavan jäsenliitoilla. Ymmärrämme hyvin työllisyyden parantamista koskevat tavoitteet, mutta keinot, joilla maan hallitus niihin pyrkii, ovat mielestämme hyvin yksipuoliset. Olemme syksyn aikana hartiavoimin yrittäneet saada aikaan neuvotteluyhteyttä maan hallituksen kanssa, kävimme muun muassa lokakuussa Akavan puheenjohtajiston ryhmällä tapaamassa pääministeri Orpoa, mutta tähän mennessä todellista keskustelua ei ole syntynyt. Seuraavat viikot ja kuukaudet näyttävät, joudummeko me kaikki akavalaiset järjestöt jäsenistöinemme yhdessä järjestämään järeämpiä toimenpiteitä saadaksemme neuvotteluyhteyden ja tasapainon hallituksen hankkeisiin.

Jäsenten henkilökohtaisessa palvelemisessa merkittävin tämän vuoden hankkeemme on ollut uuden jäsenrekisterin ja jäsenten OmaLoimu-palvelun käyttöönotto. Urapalveluissamme osallistujamäärien ennätykset ovat paukkuneet ja olemme muun muassa laajentamassa EduHouse-koulutustarjontaamme huomattavasti. Käykää bongaamassa itsellenne sopivimmat koulutukset!

Vuosi vaihtuu siis työn merkeissä. Lopuksi voin vielä ilokseni todeta, että Loimun jäsenmäärä kasvaa edelleen, teitä on siis jälleen enemmän kuin vuosi sitten. Kasvu on elintärkeää, jotta pystymme vahvistamaan järjestöämme, valvomaan teidän etujanne entistä voimakkaammalla äänellä eri foorumeilla sekä tuottamaan aina vain parempia palveluita ja jäsenetuja. Toivotankin meille täällä Loimussa, mutta ennen kaikkea teille jokaiselle Loimun jäsenelle Loimun mission mukaisesti hyvinvointia ja menestystä vuodelle 2024!

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)