Luottamustehtävä avartaa

Ilmatieteen laitokselle saatiin maaliskuun alussa kaksi uutta loimulaista JUKOn luottamusmiehiksi. Loimun hallituksen jäsen Marjo Hippi aloittaa heti Aarre Paloposken seuraajana ja Mikko Laine jatkaa Juha Tuomalan seuraajana myöhemmin tänä vuonna.

Vaikka kaikki kolme Ilmatieteen laitoksen jukolaista luottamusmiestä ovat loimulaisia, niin virastossa he edustavat kaikkia akavalaisiin liittoihin kuuluvia työntekijöitä. Loimulaisia luottamushenkilöitä on kaikkiaan 172 eri puolilla Suomea kaikkien sektoreiden työpaikoilla, mutta enemmän voisi olla. Tuo määrä on vain yksi sadasosa loimun hiukan yli 17 000 jäsenestä. Varsinkin yliopistosektorilla toivoisi loimulaisia näkyvän enemmän luottamustehtävissä. 

Jostain syystä luottamustehtäviin, vaikkapa luottamusmiehiksi tai työsuojeluvaltuutetuiksi, ei juuri ole tunkua. Onko syynä se, että luullaan, ettei osata? JUKO ja myös muut neuvottelujärjestöt kouluttavat luottamusmiehiään jatkuvasti. Ja esimerkiksi neuvottelupäivillä ajankohtaisen tiedon saannin lisäksi tutustuu toisten työpaikkojen luottamusmiehiin. Heidän kanssaan keskustellessaan saa hyviä neuvoja ja toisaalta saattaa huomata, ettei oma työpaikka kaikilta osin olekaan ihan toivoton. Ja verkostoituminen on aina hyvästä. Myös Loimu järjestää säännöllisesti virtuaalisia aamukahveja luottamusmiehilleen ajankohtaisista asioista.

Vai onko syynä se, että luullaan luottamusmiehen tehtävän olevan riidellä työnantajan kanssa tai vastustaa kaikkea uutta? Luottamustehtävissä toimiminen ei ole tätäkään, vaan monessa osin työpaikan kehittämistä sovussa ja yhteistyössä työnantajan kanssa tuomalla heidän tietoonsa työntekijöiden kannat. Työpaikoilla ammattiyhdistys- ja luottamusmiestoiminta on arjen ongelmien ratkaisua työnantajan kanssa yhdessä – kohdellaanko työntekijöitä yhdenvertaisesti ja tasapuolisesti, ovatko erilaiset ohjeet toimivia vai pelkkää jargonia. On myös hyvä muistaa, ettei yhtään työehtosopimusta ole saatu työnantajan hyvästä tahdosta, vaan kaikista niistä on neuvoteltu – joko paikallisesti vaikkapa virastossa tai sitten laajemmin työnantajien ja työntekijöiden neuvottelujärjestöjen kesken.

Mutta ei luottamusmiehenä toimiminen suinkaan ole vain kahvikupposen ääressä työnantajan kanssa jutustelua tai neuvottelupäivillä verkostoitumista. Luottamusmies kohtaa työssään myös erilaisia riitatilanteita, väärin kohdeltuja edustettavia ja ehkä kaikkein ikävimpinä muutosneuvotteluita. Onneksi näistäkään ei tarvitse selvitä yksin, vaan apua löytyy niin Loimun edunvalvontatiimiltä kuin neuvottelujärjestöjen porukoilta. Kaiken kaikkiaan luottamusmiehenä toimiminen on mielenkiintoista ja ajatuksia avartavaa.

Vielä suuret onnittelut ja tervetulotoivotukset Marjolle ja Mikolle sekä hyvän kevään toivotukset ja tsemppiä kaikille loimulaisille luottamustehtävissä toimiville! 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)