Pääkirjoitus: Takkuinen työmarkkinakevät

Vauhti työmarkkinoilla sen kun vain kiihtyy kevään edetessä. Yksityiselle sektorille sopimukset oli pääosin saatu tehtyä ja valtiollakin päästiin kohtuulliseen lopputulokseen, mutta lupaavan alun jälkeen yliopistojen työehtosopimusneuvottelut vaikeutuivat. Sopimus päättyi 31. maaliskuuta ja sen jälkeisenä viikonloppuna neuvottelijat tekivät pitkän ja raskaan yhtämittaisen neuvottelurupeaman lähes vuorokauden ympäri. Neuvottelutulos syntyi, ja olosuhteisiin nähden siihen voidaan olla tyytyväisiä.

Kuntasektorilla sen sijaan on jouduttu laajamittaisiin työtaisteluihin. Terveydenhoitoalan lakon vaikutukset koko yhteiskuntaan ja kaikkiin kansalaisiin ovat niin merkittävät, että moni muu tärkeä ala ja kysymys on jäänyt vähemmälle huomiolle. Muissakin kuntasektorin sopimusneuvotteluissa työnantajan ja palkansaajapuolen tavoitteet olivat hyvin kaukana toisistaan. Valtakunnansovittelijan sovintoehdotus noudatti niin puhtaasti työnantajapuolen linjaa, ettei muita vaihtoehtoja enää ollut kuin työtaistelu.

Lakot koskevat noin 200 loimulaista eri kaupungeissa. He työskentelevät muun muassa ympäristötarkastajina, opettajina sekä suunnittelu- ja hallinnollisissa asiantuntijatehtävissä. JUKO vaatii kuntasektorille kunnan palveluksessa oleville palkkaohjelmaa, joka takaisi koulutusta ja työn vaativuutta vastaavan palkan tulevaisuudessa. Sen, mitä he ansaitsisivat!

Kuntasektorilta on lähivuosina jäämässä eläkkeelle noin kolmasosa työntekijöistä. Olisi kuntienkin etu olla houkutteleva työnantaja osaajille, joita se tulee kipeästi tarvitsemaan.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)