Paljon puhetta metsistä!

Suomen metsäyhdistyksen järjestämässä Nuorten vaikuttajien foorumissa huomattiin konkreettisesti, kuinka kompleksisen kokonaisuuden metsät, ilmastonmuutos ja biodiversiteetti muodostavat.

Syksyisessä Kuhmossa parikymmentä nuorta aikuista kokoontui tutustumaan metsäalan toimintaan ja keskustelemaan siitä, millaisia näkökulmia metsien käyttöön ja suojeluun liittyy. Osallistujajoukko oli ilahduttavan monipuolinen, kun mukana oli esimerkiksi sertifiointiin erikoistuneita metsänhoitajia, moto-kuskeja, metsänomistajia, teollisuuden edustajia, biologeja, kansalaisaktivisti sekä useampi henkilö metsäalan järjestöistä.

Iso laiva kääntyy hitaasti. 90-luvulla tehdyt päätökset alkavat näkyä käytännössä vasta nyt, kun uusi sukupolvi on saamassa lisää roolia metsien hoidossa.

Kompleksinen ilmiö tarjoaa paljon ongelmia ja mahdollisuuksia

Kahden vuorokauden aikana kuultiin lukuisia asiantuntijapuheenvuoroja metsien käytön ja suojelun vaikutuksista ja mahdollisuuksista. Osallistujille kävi hyvin selväksi, kuinka monimutkaisesta kokonaisuudesta on kyse. Esimerkkeinä käytettiin esimerkiksi sitä, kuinka hoitamaton metsä muuttuu tietyssä iässä hiilinielusta päästön lähteeksi, ja biotalouden korvaavat tuotteet eivät vähennä raakaöljyn kokonaistarvetta, jos erilaisten öljystä valmistettavien jalosteiden määrää ei saada pienennettyä.

Miksi palaamme aina joko tai -keskusteluun?

Lähes aina keskustelu kääntyi lopulta siihen, kuinka tarkastelualue ja -aika vaikuttavat siihen, mitä mahdollisuuksia ja realistisia tavoitteita on tarjolla. Siitä huolimatta metsiin liittyvä keskustelu on usein kovin mustavalkoista. PEFC Suomen projektipäällikkönä työskentelevä Jenni Kylmäaho tiivisti keskustelut hienosti: ”Tarvitsemme lisää harmaan sävyjä tähän maailmaan”. 

Turun yliopistossa biologiaa opiskeleva Pyry Toivonen on samoilla linjoilla, kun hän peräänkuulutti positiivista dialogia aiheeseen. Hän oli innoissaan, kuinka monipuolisia näkemyksiä eri taustoista tulevat osallistujat toivat keskusteluun. Kaikille osallistujille oli yhteistä selkeä halu kasvattaa hiilinieluja ja hidastaa lajikatoa, keinovalikoimat taas vaihtelivat suuresti. Aiheesta käytiinkin vilkasta keskustelua koko tapahtuman ajan! 

Vierailukohteet:

  • Useassa eri vaiheessa olevia metsätiloja
  • Kuhmo Oy:n saha
  • Crosslam Oy:n CLT-tehdas
  • Elementti Sampo Oy
  • Tuupalan puukoulu
  • Juortanansalo-Lapinsuon luonnonsuojelualue
  • Bear Center Kuhmo

Vierailukohteiden edustajien lisäksi puheenvuoroja pitivät St1:n, Kainuun ELY-keskuksen Luken ja Helsingin yliopiston asiantuntijat.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)