Vinkkejä kesätyöpaikkaan

Uusi kesätyö alkamassa? Onneksi olkoon! Kesätyön aloituksen kynnyksellä olo voi olla samaan aikaan sekä innostunut että jännittynyt. Miten työtehtävät sujuvat? Millaisia työkaverit ovat? Entä miten päästä osaksi työyhteisöä, kun ei vielä tunne ketään?

Jokainen jännittää uuden edessä, oli sitten jo kokenut konkari tai vasta aloittamassa ensimmäisessä oman alan kesätyöpaikassa. Jännitys voi tuntua jopa sietämättömältä, ja saatat pohtia, miten siitä pääsisi eroon. Jännityksestä ei ehkä kokonaan pääse, mutta on olemassa keinoja, joilla sen kanssa voi tulla toimeen. 

Jännitys on tunne muiden joukossa. Tunteita voi miettiä ikään kuin viestintuojina. Voit miettiä, millaista viestiä jännitys on sinulle tuomassa? Kertooko se ehkä, että kyseessä on sinulle tärkeä ja merkityksellinen asia, jossa haluat onnistua? 

Mitä vähemmän tiedämme tulevasta, sen enemmän se tuottaa epävarmuutta. Voit lieventää jännitystä ottamalla mahdollisimman paljon selvää siitä, mihin olet menossa. Olet ehkä jo työhaastatteluvaiheessa tavannut esihenkilösi, parhaimmillaan myös tulevia työtovereitasi. Voit yrittää luoda heihin jo vähän kontaktia laittamalla esimerkiksi LinkedIn-kutsuja. 

Kysy tulevalta esihenkilöltäsi, onko olemassa materiaalia, johon voisit etukäteen tutustua. Organisaatiolla voi olla esimerkiksi sidosryhmälehtiä. Verkkosivuilta ja somekanavista kannattaa lukea ajankohtaisista tapahtumista ja uutisista. 

Harjoittele työntekijätaitoja

Nykyään puhutaan työntekijätaidoista. Se tarkoittaa aktiivista asennetta, vastuunottoa ja sitä, että pyrkii luomaan kontaktia muihin työntekijöihin. On helpompi tutustua yhteen henkilöön kuin koko ryhmään kerralla, joten voit vaikka aloittaa henkilöstä, joka sinua perehdyttää tai jostakusta toisesta kesätyöntekijästä. Ehdota yhteistä lounasta ja osallistu yhteiselle kahvitauolle, mikäli sellainen on tapana pitää. Tarjoa apuasi pyytämättä. 

Ole kiinnostunut muista ihmisistä. Kysy opinnoista, työhistoriasta tai vapaa-ajasta. Keskustelu on helpointa aloittaa asiasta, josta molemmat olette samaa mieltä. Pyri luomaan myönteistä ilmapiiriä ympärillesi, näin sinustakin välittyy myönteinen kuva – sellaisten henkilöiden kanssa ihmiset ovat mielellään.  Älä esimerkiksi moiti kurjaa säätä, vaan kerro mieluummin, että onneksi oli sateenvarjo mukana ja huomiseksi on luvattu aurinkoa. Kysy itseltäsi, oletko sellainen työkaveri, jonka itse haluaisit työkaveriksi!

Luo verkostoja

Verkostoja kannattaa luoda jo opiskeluaikoina opiskelukavereihin ja opettajiin. Kesätyöpaikat ovat mainio hetki saada työelämän verkostoja. Helpoin tapa on pyytää LinkedIn-kontaktiksi. Tee se mieluiten heti, kun olet tavannut uuden ihmisen, silloin se on vielä aktiivisena mielessä. Voit lisätä kontaktipyyntösi viestin, jossa viittaat hetkeen, missä tapasitte: ”Olipa mukava tavata tänään xx-palaverissa, verkostoidutaanhan täälläkin.” 

Esihenkilö, valmistaudu kesätyöntekijän tuloon

  • Suunnittele huolella perehdytys ja varmista, että vastuualueet ovat tiedossa myös organisaation sisällä
  • Huolehdi, että kesätyöntekijällä on valmiina kaikki hänen tarvitsemansa välineet 
  • Listaa tai sanallista mahdollisimman selkeästi kesätyöntekijälle hänen tehtävänsä. Huolehdi, että myös muut tiimiläiset tietävät mitä on sovittu. Muista perehdyttää myös työturvallisuuteen!
  • Anna työntekijälle mahdollisuus oppia ja kokeilla monipuolisesti erilaisia tehtäviä 
  • Auta kesätyöntekijää tutustumaan työyhteisöön ja tiimiin
  • Pyri luomaan mahdollisimman turvallinen ja luottamuksellinen ilmapiiri
  • Varmista, että kesätyöntekijä tietää, kenen puoleen hän voi kääntyä ja millaisissa asioissa
  • Käytä aikaa tutustumiseen, opastukseen ja perehdytykseen. Huolehdi, että teillä on käytössä matalan kynnyksen viestintävälineitä, ja ole itse aktiivinen kuulumisten kysymisessä.
  • Anna runsaasti myönteistä palautetta matkan varrella

Vinkit kesätyöntekijän työkavereille

  • Varmistakaa, että kesätyöntekijä tuntee itsensä tervetulleeksi
  • Tarjotkaa apua, vaikka kesätyöntekijä ei olisi sitä pyytänyt
  • Osoittakaa kiinnostusta kesätyöntekijää kohtaan
  • Muistakaa pyytää mukaan lounaalle ja kahville
  • Etätyöskentelyssä kiinnittäkää huomiota, että teillä on käytössä kanavia myös epämuodolliseen keskusteluun ja viestien vaihtoon. Nämä laskevat yhteydenottokynnystä ja lisäävät luottamusta. 
  • Varatkaa kokouksissa aikaa myös kuulumisten vaihtoon ja spontaaniin keskusteluun
  • Kiinnittäkää huomiota siihen, mikä on mennyt hyvin. Näin vahvistatte tulokkaan onnistumisen kokemuksia ja ammatillista itseluottamusta. 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)