Maksuton Kesäduunari-info auttaa kesätyöntekijöitä

Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä puhelimitse, Whats­Appissa ja nettilomakkeen kautta. Palveluun voi ottaa yhteyttä, vaikka ei olisi ammattiliiton jäsen.

Akavan, STTK:n ja SAK:n yhteinen Kesäduunari-info auttaa jo ennen kesätyösopimuksen allekirjoittamista. Tämän vuoden Kesäduunarineuvoja Vee Tirinen kannustaa kesätyöntekijöitä olemaan yhteydessä, jos jokin kesätöihin liittyvä asia mietityttää. 

Kesäduunarineuvoja Vee Tirinen on oikeustieteiden opiskelija Itä-Suomen yliopistosta. Hän on perehtynyt työoikeuteen muun muassa notaarityössään, jossa hän selvitti alustatalouden työaikakäytäntöjä.  

– Kesäduunari-infosta voi kysyä neuvoja jo ennen allekirjoittamista, jos jokin työsopimuksen kohta tuntuu epäselvältä. Neuvoja voi kysyä myös palkkaan, työvuoroihin ja koeaikaan liittyvistä aiheista. Kysymykset käsitellään aina luottamuksellisesti, eikä avun pyytämistä tarvitse arastella, Tirinen painottaa. 

– Kesätyöntekijän kannattaa perehtyä huolellisesti omiin oikeuksiinsa ja velvollisuuksiinsa. Hänellä on oikeus saada kunnollinen perehdytys työhönsä, Tirinen sanoo. 

Nuorille suunnatulle työsuhdeneuvonnalle yhä tarvetta 

– On todella tärkeää, että on tällainen maksuton kaikille avoin palvelu, jonka kautta voi selvittää kesätöissä mietityttäviä asioita. Monille nuorille kesätyö on ensimmäinen kosketus työelämään, ja kesätyössä tulleet kokemukset saattavat vaikuttaa nuoren mielikuvaan työelämästä pitkäänkin, Tirinen muistuttaa.  

Vaikka työelämä on muuttunut monin tavoin, kysymysten aiheet ovat pysyneet pitkälti samoina. Eniten kysytään neuvoa palkka- ja työaika-asioissa. Myös koeaikaa ja työtodistusta koskevista aiheista tulee paljon yhteydenottoja. 

Kesäduunari-info palvelee elokuun loppuun

  • Kesäduunari-info palvelee arkisin kello 9–15 puhelimitse numerosta 0800 179 279 tai WhatsApp-sovelluksella numerosta 040 747 1571. 
  • Käytössä on sähköinen yhteydenottolomake Kesäduunari-­infon verkkosivulla. 
  • Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 
  • Palveluun voi ottaa yhteyttä myös nimettömänä. 
  • Kesätyötä koskevat perustiedot ovat käytettävissä
    www.kesaduunari.fi
  • Ennen yhteydenottoa voit tutustua usein kysyttyjen kysymyksien vastauksiin ja kesäduunarin muistilistaan. 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)