Kesä hujahtaa nopeasti – muista pyytää työtodistus työsuhteen päättyessä

Työtodistus on todistus työsuhteestasi ja työtehtävistäsi.  Työantajan on annettava työtodistus työntekijän pyynnöstä, mutta ei oma-aloitteisesti. Muista siis pyytää työtodistusta! Jos kuitenkin unohdat asian työsuhteen päättyessä, ei huolta – työntekijänä voit pyytää työtodistuksen vielä 10 vuotta työsuhteen päättymisestä. Yleensä todistus pyydetään työsuhteen päättyessä, mutta tarvittaessa voit pyytää todistuksen myös työsuhteen aikana. 

Elli Suonpää

Tiesitkö, että voit pyytää työtodistuksen suppeana tai laajana?

Suppeassa työtodistuksessa on mainittu vain työsuhteen kesto ja työtehtävät. Laajassa työtodistuksessa puolestaan edellä mainittujen lisäksi myös työsuhteen päättymissyy sekä arvio työtaidosta tai käytöksestä. Laajakaan työtodistus ei saa kuitenkaan sisältää mitään virheellisiä tai lain vastaisia tietoja, kuten mainintoja sairauspoissaoloista tai perhevapaista. Jos laaja työtodistus on asiallinen, mutta et ole vain tyytyväinen sen sisältöön, sinulla ei ole kuitenkaan oikeutta saada uutta työtodistusta ilman arviointia. Mikäli olet puolestaan alun perin pyytänyt ja saanut työnantajalta suppean työtodistuksen, voit edelleen viiden vuoden sisällä työsuhteen päättymisestä pyytää työnantajalta uuden, laajan työtodistuksen.

Missä työtodistusta tarvitsee? 

Työtodistukselle tulee tyypillisesti käyttöä työnhaussa ja uudessa työssä aloittaessa. Sinua voidaan pyytää ottamaan työtodistukset haastatteluun mukaan tai esittämään työsuhdetta aloittaessasi, kun palkastasi keskustellaan. Monissa työehtosopimuksissa palkka perustuu työkokemusvuosiin, jotka voit osaltasi osoittaa esimerkiksi työtodistuksella. Työtodistus kannattaa myös säilyttää mahdollisen työttömyyden ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan varalta – jos työssäoloehtosi täyttymistä joudutaan laskemaan tarkasti, voi olla, että todisteita työsuhteestasi tarvitaan. 

Elli Suonpää

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)