Heikki Jaakkola

Lehden etusivulle

Ympäristö- ja tiedeaiheisiin erikoistunut vapaa toimittaja

25.8.2023 Nyt

Vehreät niityt veden alla

Meriajokas on tärkeä kasvi Itämerelle, sitä pidetään yhtenä sen avainlajeista. Meriajokkaan istutustyöt ovat käynnistyneet toukokuussa myös Suomessa.

14.4.2023 Nyt

Antarktiksen luonto teki vaikutuksen merijään tutkijaan

Tutkijan työ voi joskus viedä tekijänsä paikkoihin, jotka jäisivät muuten saavuttamattomiin. Näin kävi merijäätä tutkivalle Jaakko Seppäselle, joka teki kaksi ja puoli kuukautta kestäneen matkan Ant­arktikselle. Retken iso kokemus oli luonto, johon ihmisen kosketus on vaikuttanut vasta vähän.

14.4.2023 Nyt

Tekoäly avustaa myös luonnontieteilijöitä

OpenAI:n julkaisema ChatGPT-tekoäly on saanut monen luonnontieteilijänkin pohtimaan ammatillista tulevaisuuttaan. Luonnontieteen piirissä tekoälyä voidaan hyödyntää monella muullakin tapaa kuin teksteihin liittyvissä tehtävissä. Tekoälyjen luotettavuuden varmistamisessa on vielä paljon työtä, tulokset perustuvat todennäköisyyksiin eivätkä niiden perusteet ole täysin avattavissa.

17.2.2023 Nyt

Sota jättää jälkensä myös ympäristöön 

Ukrainan sota runtelee ihmisten lisäksi myös ympäristöä. Taisteluissa vapautuvia haitallisia aineita leviää veteen ja maaperään alueella, jolla on erittäin suuri merkitys ruuan tuotannossa. Monilla epäsuorilla vaikutuksilla on kuitenkin välittömiä vaikutuksia suurempi merkitys.