07.06.2018

Evästauolla

Helena Herttuainen

jaatikko

Ilmastonmuutos

Kylmän sodan aikaisen tukikohdan saasteet ovat yhä Grönlannin jään alla.

Yhdysvallat rakensi kylmän sodan aikana Camp Centuryn, jäänalaisen sotilastukikohdan, jonka radio­aktiiviset jätteet Yhdysvallat oletti jättäneensä iäksi jään alle. Nyt puoli vuosisataa sitten hylättyä tukikohtaa peittävä jää ja lumi alkavat jossain vaiheessa sulaa.

Vuonna 1959 rakennetun Camp Centuryn tukikohdan virallinen tarkoitus oli kokeilla hyisiin olosuhteisiin sopivia rakennustapoja. Jään alla sijaitsivat majoitustilat enimmillään 200 sotilaalle sekä muun muassa sairaala, elokuva­teatteri ja kappeli. Voimansa tukikohta sai ydinreaktorista.

Camp Century oli kuitenkin muutakin kuin sen sanottiin olevan. Se oli huippusalainen testipaikka ydinohjuksille.

Yhdysvallat luopui Camp Centurysta vuonna 1967, mutta jätti rakennukset purkamatta ja jätteet siivoamatta, koska jääpeitteen uskottiin vain paksuuntuvan, kun sen päälle satoi yhä enemmän lunta. Ydinreaktori pakattiin mukaan, mutta alueelle jäi muun muassa arviolta 200 000 litraa dieselöljyä, tuntematon määrä ydinreaktorin lauhdevesiä sekä muita saasteita. Varsinkin vapautuvat PCB-yhdisteet olisivat merelle iso uhka.

Parhaillaan alueelle asennetaan ilmastoa tarkkailevia sensoreita, kerätään tietoa jään läpi tutkan avulla ja tehdään ennusteita tulevasta.

YLE

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.