Nanosellu parantaa

Suomalaisesta puusta löytyy pihkan lisäksi muutakin lääketeollisuudelle kelpaavaa. UPM:n uusilla tuotteilla hoidetaan palovammoja ja taistellaan syöpää vastaan.

Nanoselluloosa on osoittautunut monipuoliseksi materiaaliksi myös lääketieteen sovelluksissa. Paras lääketieteelliseen käyttöön tarkoitettu nanosellu syntyy suomalaisesta koivusta.

UPM Biomedicals -yksikön johtaja Johana Kuncová-Kallio esittelee GrowDex-kasvualustageeliä, jolla voidaan esimerkiksi testata lääkkeiden vaikutusta ihmisestä otettuun kudosnäytteeseen.

UPM:n lääketeollisuustuotteista ensimmäisenä markkinoille tuli nanoselluhydrogeelistä valmistettu, 2D- ja 3D-solukasvatukseen sopiva GrowDex-kasvualusta. Kasvualustaa käytetään lääkemolekyylien testaamiseen minikudoksilla.

– Puupohjaisen geelin etuna kollageeni- eli eläinperäiseen geeliin verrattuna on se, että solumuutokset syntyvät varmasti lääkkeen eivätkä geelin vaikutuksesta. Vain koivua ja vettä sisältävä geeli ei tuo tuloksiin vaihtelevuutta, UPM Biomedicals -yksikön johtaja Johana Kuncová-Kallio kertoo.

GrowDex-kasvualustageelillä on kiinnostavia käyttökohteita muun muassa personoidun lääkehoidon osalla.

– Kasvualustalla voidaan testata lääkkeiden vaikutusta ihmisestä otettuun kudosnäytteeseen. Voidaan esimerkiksi katsoa, mikä saatavilla oleva lääke vaikuttaa tehokkaimmin kyseisellä ihmisellä olevaan syöpäkudokseen. GrowDexin etuna on, että se hidastaa kudoksen vanhenemista. Testattavana oleva kudos säilyy aktiivisena pidempään, Kuncová-Kallio selventää.

”Kasvualustalla voidaan kasvattaa potilaan omia soluja, jotka voidaan antaa takaisin potilaalle.”

GrowDex-kasvualustalla voi olla myös merkittävä vaikutus uuden hoitomuodon, soluterapian, yleistymiseen.

– Kasvualustalla voidaan kasvattaa potilaan omia tai toisen henkilön soluja, jotka voidaan antaa takaisin potilaalle. Kasvatusvaiheen jälkeen GrowDex on helppo poistaa soluista entsyymillä eikä eläinperäisten kasvualustojen aiheuttamaa DNA-ongelmaa ole.

Koivupohjaisessa GrowInk-geelissä voidaan puolestaan tulostaa soluja ja soluista muodostuva kudos voidaan antaa potilaalle takaisin kudossiirteenä.

Nanosellusta tehdyn kasvualustan lisäksi UPM:n lääketieteen sovelluksista laajemmassa käytössä on FibDex-haavanhoitosidos.

– FibDexin etuna on, että sidos asetetaan paikalleen vain kerran. Sidos irtoaa itsestään, kun iho on parantunut. Nanosellu pitää haava-alueen sopivan kosteana, mikä edistää paranemista. FibDexiä käytetään erityisesti suurten haava-­alueiden hoidossa, Kuncová-­Kallio sanoo.

UPM on markkinoinut GrowDex-kasvu­alustaansa toistaiseksi pääasiassa tutkijoille. Tällä hetkellä on kuitenkin jo menossa isompia lääketeollisuuden pilotteja muun muassa Sveitsissä. 

Haavanhoitosidos on myynnissä vasta Suomessa. Haavasidoksen markkinointi on aikaa vievää, sillä lääkkeet pitää rekisteröidä jokaisessa maassa erikseen. Vientinäkymät haavasidoksenkin osalta ovat kuitenkin lupaavat.

UPM:llä on lääketeollisuuden tuotteiden osalta menossa 60 kehitysprojektia suomalaisten ja ulkomaalaisten tutkimuslaitosten ja yritysten kanssa, joten uusia tuotteita on odotettavissa.

Nanosellun tuotanto on vaativaa high techiä, mutta UPM:lle se on Kuncová-­Kallion mukaan jo rutiinia, minkä osoittavat tuotannolle myönnetty ISO 13485 -standardisointi ja CE-merkki. UPM tuottaa nanosellun ja lääketieteen tuotteet Lappeenrannan laitoksillaan, josta ne lähetetään muualle maailmaan. 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)