Vaatteissa valtava potentiaali

Puupohjaisissa tekstiilikuiduissa lienee uusien puuinnovaatioiden suurin kaupallinen potentiaali.

Tekstiilikuituja tuotetaan maailmassa yli 100 miljoonaa tonnia vuodessa, kymmenen kertaa enemmän kuin sellua Suomessa. Vaatekuitujen kokonaismarkkinat ovat lähes 50 miljardia euroa vuodessa. 

Toistaiseksi kaksi kolmasosaa kaikesta tekstiilikuidusta on öljypohjaista. Biokuitujen, kuten puuvillan, hampun ja puusta valmistetun tekstiilikuidun, osuus kasvaa vuosi vuodelta.

MetsäSpringin tekstiilikuitutuotteita.
Metsä Spring tuottaa tekstiilikuituja koetehtaassaan Äänekoskella.

Ei olekaan ihme, että useammat tahot Suomessa ovat panostaneet viime vuosina voimakkaasti puupohjaisten tekstiilikuitujen kehittämiseen. Suurimpaan mittakaavaan näyttää tähtäävän Metsä Group, jonka innovaatioyhtiö Metsä Spring Oy on juuri käynnistämässä tekstiilikuituja tuottavaa koetehdasta Äänekoskella.

– Syyskuun alussa valmistimme ensimmäisen erän varsinaista lopputuotetta, valkaistua katkokuitua. Koska tuotantoteknologia on täysin uusi, kestänee demonstraatio- eli koetuotantovaihe useampia vuosia, toimitusjohtaja Niklas von Weymarn arvioi.

20180816 Espoo, Finland. Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn. Thursday 16. August 2018. / © SEPPO SAMULI Photo ID#: 201808165735

Kaikki kaupallisesti saatavilla oleva puupohjainen tekstiilikuitu valmistetaan liukosellusta. Viskoositeknologialla on valta-asema, mutta sen ongelmana on myrkyllisten yhdisteiden syntyminen valmistusprosessissa. 

– Uuden teknologiamme etuna ovat viskoositeknologiaa parempi katkokuidun saanto, ympäristöystävällisyys ja toivon mukaan myös mielenkiintoisemmat tuoteominaisuudet.

Metsä Groupin ja japanilaisen Itochu Corporationin investointi koetehtaaseen on ollut iso, 40 miljoonaa euroa. Kun linjat saadaan kunnolla käyntiin, voi tehdas tuottaa tonnin katkokuitua vuorokaudessa.

Weymarn ei koe kilpailutilannetta muiden tekstiilikuitukehittäjien kanssa ongelmaksi, sillä markkinat ovat valtavat ja kaikki hyvät ideat mahtuvat tekstiilimarkkinoille. 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)