Puulla pitkälle – uudet innovaatiot siivittävät metsäalaa

Suomalaisen metsäteollisuuden innovointitahti on ollut viime vuosina hengästyttävä. Puusta tehdään niin biopolttoaineita kuin haavanhoitotuotteita.

Ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävät globaalit toimet luovat vahvan pohjan metsäteollisuuden menestymiselle tulevina vuosikymmeninä. Metsiin sidotaan hiiltä ja puusta valmistetuilla tuotteilla korvataan öljyä.

Metsäteollisuus käyttää Suomessa tapahtuvaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen vuosittain noin 110 miljoonaa euroa1). Se on yritysten yhteenlasketusta liikevaihdosta reilut 0,3 prosenttia, mikä on erittäin pieni osuus muihin toimialoihin nähden. Vuonna 2018 Suomen bruttokansantuotteesta käytettiin tuotekehitykseen 2,7 prosenttia2). Mitä metsäteollisuudessa saataisinkaan aikaan, jos tuotekehityspanostukset olisivat samaa luokkaa kuin muilla toimialoilla?

Puurakentaminen on tällä hetkellä hyvässä nosteessa Suomessa ja koko Euroopassa. Erittäin lujat CLT-monikerroslevyt ovat tuoneet puulle uusia käyttökohteita myös korkeissa rakennuksissa. Myös moduulirakentaminen tekee puun käyttämisen rakentamisessa helpoksi. Samoin puumateriaalista ja muovista valmistetut, hyvin kulutusta kestävät komposiittilaudat ja -levyt lisäävät puun käyttöä rakentamisessa.

Sisustuksessakin puulle on löydetty uusia käyttökohteita. Kosteutta kestävät, biopohjaiset ratkaisut mahdollistavat puupohjaisten tuotteiden käyttämisen esimerkiksi pesuhuoneiden vesialtaissa. Samalla tekniikalla voidaan valmistaa myös kosteutta kestäviä rasioita esimerkiksi kosmetiikkatuotteille. Rakentamiseen ja sisustukseen on piakkoin tarjolla myös läpinäkyviä vanerilevyjä.

Sellusta on moneksi

Monet volyymiltaan ison mittakaavan innovaatiot hyödyntävät selluloosaa tai selluloosan valmistuksessa syntyviä sivuvirtoja. Esimerkiksi UPM:n BioVerno-die­sel valmistetaan mäntyöljystä. Mäntyöljystä tehdään myös antibioottien tapaan vaikuttavia terveysrehuja tuotantoeläimille. Mäntyöljystä valmistetaan myös muovia korvaavia pakkausmateriaaleja ja tarroja. Selluteollisuuden sivuvirroista syntyy maan rakennetta parantavia kuitulannoitteita pelloille levitettäviksi. Massateollisuuden sivuvirtojen hyödyntäminen parantaa edelleen metsäketjun ympäristöystävällisyyttä ja vastuullisuutta.

Selluloosasta valmistetulla uusiutuvalla tekstiilikuidulla on maailmassa valtavat markkinat.

Osa uusista metsäalan innovaatioista ei vaadi raaka-aineekseen paljoakaan puuta, mutta tuottaa huomattavaa arvonlisää metsäketjuun. Selluloosasta valmistetulla uusiutuvalla tekstiilikuidulla on maailmassa valtavat, 50 miljardin euron markkinat ja se voikin muutaman vuoden päästä tuoda huomattavia tuloja metsäteollisuudelle.

Yksi lupaavimmista ja monikäyttöisimmistä metsä­innovaatioista on nanoselluloosa. Nanosellun käyttökohteet ovat moninaiset, lääketeollisuudesta rakentamiseen. Nanosellu on maailman vahvimpia rakenteita ja siksi sillä voidaan korvata esimerkiksi terästä tai hiilikuitua. 

Nanoselluloosasta valmistetaan tällä hetkellä muun muassa lääketeollisuuden tuotteita. Nanosellua voidaan hyödyntää myös 3D-tulostuksessa. Nanosellusta voikin tulla varsinainen metsän vihreä kulta. 

1)  Lähde: Luonnonvarakeskus.
2) Lähde: Tilastokeskus.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)