Töitä horisontissa! 

Loimulaisten työllisyys näyttää paremmalta kuin vuosikausiin, sillä alalle koulutettujen työttömyys­prosentit ovat pudonneet työ- ja elinkeino­ministeriön toukokuun 2023 tilastoissa jopa alle 5 prosentin. Jos tilanne pysyy samanlaisena, tai työvoimapula entisestään kasvaa, odottaa nyt opiskelevia melko varma työpaikka.

Opiskelijoiden yhteydenotot Loimun urapalveluihin liittyvät usein ura- ja työllistymismahdollisuuksia koskeviin pohdintoihin. Valmistumisen hetki epäilyttää, työllistymisen haasteista on liikkunut huhuja tai ei tiedetä, mihin töihin voisi edes hakea. Pelottaa, ettei töitä löydykään tai tuli tehtyä virhevalinta. Parantunut työllisyystilanne rauhoittaa varmasti monien mieltä. 

Työllisyysnäkymien valossa parhaiten menee meteorologeilla, tilastotieteilijöillä, tietojenkäsittelytieteilijöillä, ympäristötieteilijöillä ja maantieteilijöillä. Kaikilla työttömyysaste on alle 3 prosenttia eli voidaan sanoa, että alalta valmistuneilla on täystyöllisyys. Muutkin koulutusalat ovat päässeet alle 5 prosentin työttömyysasteen, ja mikäli tilanne vakiintuu tälle tasolle, puhutaan täystyöllisyydestä. 

Pieni haaste on vielä kemisti- ja biokemistitohtorien työttömyysaste, joka nousee vastaavia maistereita korkeammaksi. Lisäksi AMK-tutkinnoista ympäristösuunnittelijoiden ja -ohjaajien työttömyysaste ylittää vastaavan ympäristötieteen maisterien luvun. 

Viimeisen kolmen vuoden aikana valmistuneista loimulaisista yli puolet on sijoittunut Uudenmaan ja Varsinais-Suomen alueelle. Työnhakijoina ryhmästä on noin 8 prosenttia, ja valmistuneiden määriin nähden hieman tavallista useammin työnhakijat ovat sijoittuneet Varsinais-Suomeen ja Pohjois-Pohjanmaalle, hieman harvemmin taas Uudellemaalle. 

Varmimmin avoimia työpaikkoja löytyy tällä hetkellä aineenopettajille, konsulteille, data-­asiantuntijoille, projektityön ammattilaisille sekä asiantuntijamyyntitehtäviin. Noin 40 prosenttia parin viime vuoden aikana valmistuneista työsken­telee yksityisellä sektorilla, tyypillisimmin kemian-, lääke- ja teknologiateollisuudessa sekä konsulttialalla. Toki väitöskirjan teko on pysynyt edelleen myös suosittuna uravaihto­ehtona. 

Työelämään kannattaankin valmistautua muutamaa ohjenuoraa seuraamalla:

  • Opiskele sitä, mikä sinua kiinnostaa – poikkeavat polut voivat olla se, millä erotut massasta.
  • Pyri myös yliopiston ulkopuolelle kesätöihin – toimialan tuntemus vaikkapa teollisesta tuotannosta on myöhemmin kullanarvoista!
  • Aineenopettajana sinut tullaan todennäköisesti palkkaamaan hyvin nopeasti.
  • Liiku työn perässä, uskalla kokeilla siipiäsi ja pyydä töitä hakiessasi asianmukaista palkkaa.

Mistä sitten kiikaroida työpaikkaa?

Loimun verkkosivuilta löydät kattavasti ura- ja sijoittumistietoja opiskelualoittain koottuna. Opiskelualan valitsemisen jälkeen löydät eri suuntautumisvaihtoehtoja, esimerkkejä työnantajista sekä Loimu-lehdessä ilmestyneitä uratarinoita alan asiantuntijoista. 

Olemme lisäksi rakentaneet Duunitorin kanssa yhteistyössä loimulaisten alojen avoimien työpaikkojen syötteen. Oman alasi avoimet työpaikat löydät siis urasivuiltamme vain yhden klikkauksen takaa. 

Klikkaa kuva isommaksi.

Jos opiskelijana ura- tai palkka-asiat vielä mietityttävät, muistathan, että jo opiskelijajäsenenä sinulla on käytössäsi ihan kaikki samat edut ja palvelut kuin muillakin jäsenillä. Voit siis varata ajan vaikka henkilökohtaiseen sparraukseen, osallistua koulutuksiin ja hyödyntää laajaa materiaalipankkia verkkosivuillamme ja jäsensivuillamme. 

Tutustu uravaihtoehtoihin: www.loimu.fi/uratietoa

Muistathan myös nämä:

  • Omatoimivalmennukset verkossa: Kolmen askeleen CV-valmennus, Timanttinen työhakemus, LinkedIn loimuamaan
  • Oman alan työpaikkailmoitusten hakuvahti
  • Työnhakuun vauhtia antavat Kesäksi töihin – ja
    Valmiina työelämään -valmennukset
  • Mentorointiohjelma uran käännekohdissa, kuten valmistumisen kynnyksellä

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)