Kolumni: Jännitteitä ilmassa

Sunnuntain harmaassa nollasäässä olen käynyt antamassa sormenjäljet henkilötodistukseen, tiputtamassa aluevaalilappuni uurnaan ja saanut rukkaset – verkkokaupasta tilaamani. Vielä ehtii ennen vaalien tulospalvelun seuraamista katsomaan eilisiltaisen jakson Nuoresta Morsesta, joka jäi katsomatta, kun ilta kului ystävien kanssa fonduepadan ympärillä. Jotain piristystä tähän kohta kaksi vuotta kestäneeseen rajoitusten aikaan.

Tämän vuoden alkua leimaa työmarkkinaneuvottelut. Loimun kannalta vuoden vaihteessa Ylemmät Toimihenkilöt YTN toimi työmarkkinakierroksen päänavaajana. YTN teki sopimukset Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa tammikuun alussa kolmella sopimusalalla.  Tammikuun 2. päivänä YTN hyväksyi neuvottelutulokset. Tätä ennen jäsenliittojen, muiden muassa Loimun, hallinnot olivat hyväksyneet neuvottelutulokset omissa kokouksissaan. Loimun uusi hallitus pääsi heti edunvalvontatyön makuun, kun se sähköpostikokouksessaan 2.1. hyväksyi neuvottelutuloksen. Teknologiateollisuuteen, suunnittelu- ja konsulttialalle sekä tietotekniikan palvelualoille sovitut sopimukset ovat kestoltaan kaksi vuotta. Vuoden 2022 palkankorotukset ovat jokaisessa sopimuksessa kustannusvaikutukseltaan 1,8 prosenttia ja vuoden 2023 palkkaratkaisusta sovitaan ensi syksynä. Merkittävintä sopimuksissa on yleiskorotuksen (0,9 %) säilyminen.

Valtion työ- ja virkaehtosopimusneuvottelut puolestaan käynnistyivät tammikuun 12. päivänä. Nykyinen sopimus umpeutuu helmikuun lopussa, joten nyt ollaan vasta tunnusteluvaiheessa. Lehden ilmestyessä neuvottelut ovat jo kunnolla käynnissä. Myös kuntapuolen neuvottelut ovat käynnistyneet.  Yliopistopuolella neuvottelut alkavat helmikuun alussa ja lähtevät todella liikkeelle helmikuun puolivälissä. Saa nähdä millaisia tuloksia nämä neuvottelut tuottavat – päästäänkö yli tuon 1,8 prosentin vai jäädäänkö alle? Loimun hallitukselle neuvottelukierros tietänee useampia sähköpostikokouksia.

Kaikenlaisten tapahtumien suunnittelu on yhtä varautumista muuttuviin tilanteisiin. Tämä vuosi on Loimun juhlavuosi, sillä Loimu on ollut olemassa nyt viisi vuotta ja kasvu jatkuu voimakkaasti. Juhlavuotta piti juhlia erilaisin tapahtumin, mutta niitäkin tapahtumia korona sotkee. Uskomme kuitenkin, että pystymme ja tulemme juhlavuotta monin eri tavoin juhlistamaan.

Parempaa kevättä!

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)