Ulkomaille lähtevän työttömyysturva

Työttömyysturva ja kansainvälisyys muodostavat monimutkaisen kokonaisuuden. Kun liikut maasta toiseen, se vaikuttaa siihen, miten voit saada ansioturvaa.

Suomalaisia työttömyysetuuksia maksetaan vain Suomessa asuvalle työttömälle. Poikkeuksena on tilanne, jossa työtön työnhakija on 3 kuukauden työnhakureissulla jossain EU/ETA-maassa.

Kun haluat lähteä toiseen maahan etsimään tai tekemään työtä, on tärkeää ottaa ennen lähtöä yhteyttä työttömyysvakuutusta hoitaviin viranomaisiin sekä Suomessa että kohdemaassa.

Kohdemaan viranomaisilta saat tietää, mikä on tilanteesi siellä jäädessäsi mahdollisesti työttömäksi. Suomen viranomaiset selvittävät sinulle, mikä tilanteesi on palatessasi takaisin.

Työttömyysvakuutusta koskevista säännöksistä saat Suomessa lisätietoja liittomme työttömyyskassasta Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkosta, Eläketurvakeskuksesta tai Kelasta.

On tärkeää huomioida, että menetät työssäoloehtosi, mikäli olet poissa työmarkkinoilta yli 6 kuukautta ilman hyväksyttävää syytä. Tämä koskee myös esimerkiksi tilanteita, joissa puoliso työllistyy ulkomailla ja toinen puoliso lähtee mukaan ilman, että hän työllistyy tai hänellä on hyväksyttävä syy (esim. alle 3-vuotiaan lapsen hoito, päätoiminen opiskelu) olla poissa työmarkkinoilta.

Kun palaat ulkomailta Suomeen, oikeus Suomen sosiaaliturvaan ratkaistaan yleensä oleskelun keston perusteella:

  • Jos tarkoituksenasi on muuttaa ulkomaille enintään 6 kuukaudeksi, kuulut ulkomailla oleskelusi ajan yleensä Suomen sosiaaliturvan piiriin. Tällöin kannattaa kassajäsenyys yleensä säilyttää Suomessa. Silloin voit ulkomailta paluun jälkeen saada Suomessa ansiopäivärahaa, jos muut ehdot täyttyvät.
  • Jos olet lähdössä ulkomaille yli 6 kuukauden ajaksi, muuttoasi pidetään vakinaisena, jolloin oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan päättyy useimmissa tapauksissa muuttoajankohtaan.

Yksilöllisissä ulkomailla työskentelyä ja työttömyysturvaa koskevissa kysymyksissä kannattaa ottaa yhteyttä työttömyyskassaamme Erkoon.